Friday, October 22

Autumn Collection

Pengalaman pertama berada di tempat yang ade 4 musim sangat la menyeronokkan. Tapi sebelum ni rasenye kat Malaysia pun ade banyak musim. Musim kemarau, musim tengkujuh, musim durian, musim orang kahwin dan bermacam-macam lagi. Setibanya saya di Denmark, musim summer dah hampir ke penghujung. Dan sekarang tiba la musim Autumn ataupun luruh (tapi orang Indon sebut musim gugur). Maka, kami pun sambutlah musim luruh dangan hati yang riang (x sambut pun).
Kalau ada yang tengok citer Korea ‘Autumn in My Heart’ kat TV dulu, begini la keadaannye. Dengan daun bertukar warna dan gugur ke bumi ditiup hembusan angin yang sejuk. Adus..romantik sekali panoramanya. Ada yang bertukar ke warna kuing, perang, oren, merah dan purple. Tapi bila dah banyak sangat daun yang luruh, dah kurang la kecantikannya. Maklumkan habis dedaun bertaburan kat tepi jalan dan pokok-pokok pun tinggal dahan je. Tapi, ade juga beberapa jenis pokok yang langsung tidak berubah warna..terutamanya rumput..masih menghijau.
Ada juga sekali dua, saya dengan poyonya membawa buku untuk dibaca di taman di belakang rumah. Kononnya hendak membaca sambil menikmati keindahan ciptaan Allah SWT. Tapi, tak sampai 10 min pun sebab tak tahan sejuk dihempus angin. Membaca buku sambil minum kopi panas dirumah lagi best..huhu.

 [Next post : Culture of Night @Copenhagen]

SDK in Memory



Oh tidak..adakah saya merindui zaman waktu bekerja kira-kira dua bulan yang lepas? Entah la..bercuti panjang ni rasenye best jugak. Tak perlu tergesa-gesa di awal pagi. Rilex & cool all the time. Tapi kekadang ade juga teringat zaman best sewaktu sibuk dulu2. Sibuk yang melampau, sibuk2 ringan dan juga buat2 sibuk..hehe.

Apepun rase semenjak dua-menjak ini otak fikiran dah hampir membeku. Sel-sel otak kurang digunakan. Betul2 satu pembaziran. Dah lama betul kepala ini tidak mengenakan safety helmet berwarna putih itu..rindu rasenye. Kerja sebagai seorang engineer tak de la best sangat. Tapi kenkadang best la jugak. Banyak benda yang kene tahu. Kalu tak tahu pun, buat2 je la tahu..sebab tu dalam BM disebut Juru Tera.

Cuti tanpa gaji tidak bermaksud saya mengangur. Kalau pengangur pun mungkin pengangur secara terhormat. Malahan setelah tamat belajar degree dulu, sayalah antara orang beruntung yang tidak merasai pengalaman menanam anggur. Ye la, masa final year dulu, dah dapat offer kerja walau belumpun habis belajar…dan sekarang bercuti panjang..tapi tanpa gaji..huhu. Apabila wang di maybank2u semakin susut, skop kehidupan duniawi semakin sempit..tiada lagi pembaziran. Satu kebaikan rasenye.

Pengalaman kerja sebagai Engineer dalam industry minyak (sawit) & lelemak selama 3 tahun 2 bulan benar-benar satu rahmat. Dapat pula bos2 yang baik, rakan sekerja yang ok, persekitaran kerja yang ok. Sungguh syukur. Kalu ade yang tidak best pun mungkin, bau yang kurang menyenangkan dari minyak sawit. Tapi bukan tempat kerja je, satu Pasir Gudang pun udara tak elok. Mungkin kalau lama-lama saya menetap di sana, boleh kene kanser paru-paru kot. Tapi, alah biasa tegal biasa. Dan, sekarang kerinduan pula.. bau-bauan itu..
‘Pemergiaan’ saya dari tempat kerja boleh dikira secara mengejut. Ye la, confirm saja tiket berlepas ke Denmark terus je blah (Walaupun sebenarnya sudah ada perancangan yg rapi sedari awal..hehe). Suatu ketika terkejut juga, apabila ada seorang Asst. Manager mengumumkan kebarangkatan saya (sebab masa tu, tiket belum confirm. Kalu x jadi malu den) iaitu semasa majlis berbuka puasa pada minggu terakhir bekerja. Dan pada mingggu terakhir itu juga telah diadakan satu majlis berbuka puasa secara tertutup di salah sebuah restoran di Pusat Bandar PG. Terharu den, sebab ada rakan sekerja yang menganjurkan majlis farewell. Dapat hadiah songkok (sorry guys, songkok tu tak muat beg nak bawa ke Denmark) dan juga sekeping kad. Terima kasih diucapkan. 
p/s: Kepada rakan-rakan sekerja lama yang sedang mengular dengan membaca coretan ini, diharap anda semua maju jaya dan semoga ketemu lagi..

[Next post: Autumn Collection]

Thursday, October 21

Best ke beraye di Denmark??

Nak kata raya sakan tak juga. Tapi ok je. Selama sebulan syawal, ade je open house pada hujung minggu. So, kira meriah jugak la raya kat sini. Tapi pergi ke setiap rumah, muka sama je yang nampak. Ye la, dah tue tu je orang Melayu yang ade kat sini.

Pendek kata semua juadah raya kat Malaysia, boleh didapati di sini. Dari soto, nasi ayam, rendang, nasi himpit, satay, biskut tat gulung nenas (my pebret), rempeyek dan bermacam-macam lagi.. Haha lemang pun..tapi bukan dari buluh daa..mane ade pokok buluh kat sini. Macam astro..macam-macam ada. Tapi satu je tak de kot..ibubapa..hehe. Tapi rasanye ade satu makanan yang aku kempunan nak makan tahun ni, ketupat pulut daun palas yang dibuat oleh nenek saya. Lemak manis..oh sedapnya..
Pada penghujung bulan syawal iaitu pada 10102010, kami sekali lagi ke rumah F & Kak S. Tapi kali ini bukan untuk beraye, tapi sempena sambutan hari lahir anak mereka yang masuk 10 tahun. Ape yang menarik, bukan saje ade sesi potong kek, buka hadiah tapi ade juga aktiviti sukaneka! Ramai ke kanak-kanak Melayu kat sana?? Soalan yang baik. TQ. Sebenarnya tak ramai. pun Ade la lebih kurang 14 orang. Lantaran itu, diwujudkan kategori dewasa (ibubapa).  Maka riuhlah suasana pada petang itu. Apa yang pasti sakit perut saya menahan gelak tawa. Dah la makan banyak. Lalu, pada malam itu, saya tidur dengan perut yang sakit..adoii.

Beraya di Perantauan

Pening..ya sungguh pening. Sedikit kekalutan telah berlaku. Ada khabar akhir yang mengatakan hari raya tahun ni jatuh pada hari khamis. Tapi ade juga kata hari Jumaat. So, kami yang baru sampai dan masih blur, mengikut je. Dan ditakdirkan hari raya telah jatuh pada hari Jumaat (kesian kat Hari Raya sebab jatuh (^_^)…Padahal hari raya ditentukan dengan melihat anak bulan, tapi kat sini xde orang yang tengok anak bulan..kami ikut je Embassy Malaysia dari Stockhlom bagitahu..maka rayalah kami.

Persiapan raya kami sekeluarga (cehh..macam ramai je, padahal isteri&saya je) cukup ringkas. Di pagi hari raya kami makan rending daging dan nasi himpit..huhu..walaupun nasi himpit yang dimasak isteri mengalami technical error lalu menyebabkan nasi himpit tersebut telah lembik, tapi dengan rela hati saya makan sebab isteri dah masak. Oh..misali sungguh saya!

Tahun ni, mujur kami telah berpakat menyediakan baju raya. Warna yang dipilih adalah warna hijau pucuk daun. Nun jauh di Malaysia warna tersebut juga telah menjadi warna tema raya 2010 kami sekeluarga di kampung..alahai sedih pulak rasenye sebab tak dapat raya bersama.

Di pagi raya kami menaiki bas ke Bandar Lyngby untuk mengambil train ke Bandar Hellerup. Tahun ni, warga Malaysia di Denmark berpakat nak beraya di rumah F & Kak S. Saya yang memakai baju melayu lengkap bersongkok dan bersamping menjadi tarikan di dalam bas dan train. Pelik kot diorang tengok orang lelaki memakai skirt!! Apa nak pelik….ni kan hari raya. Kataku dengan confident (tapi dalam hati je). Padahal pipi dan tebal suku inci menahan malu..hehe

Rumah F & Kak S riuh rendah dengan kedatangan warga Malaysia dan lebih spesifiknya orang melayu kat sini. Ade juga yang kami tak kenal, so dikesempatan inilah sesi berkenalan bermula. Ramai juga rupa orang Melayu kat sini (x la ramai sangat pun). Penuh rumah diserang oleh kami. Macam-macam juadah ade. Maka kekenyangan lah kami. Betul macam kebulur..maklumlah baru habis bulan puasa.

Ehh..rasenye belum cerita lagi pengalaman solat hari raya di Denmark kan?.. Tapi sebenarnya akibat terlambat naik bas (akibat sibuk skype dengan family di Kampung), kami telah lewat untuk tiba ke Bangunan Embassy Indonessia di Hellerup, tempat solat hari raya diadakan. Akibat terlambat kami pendamkan saja niat untuk solat hari raya aidilfitri tahun ni. Tak pe, tahun depan kan ade lagi.. (ape plak hari raya haji kan ade..hehe)

[Next post: Best ke raya kat Denmark??]

Home Sweet Home

Kalau nak diikutkan, ini rumah kedua kami. Selepas berkahwin, kami menginap di Taman Pulai Utama untuk beberapa bulan. Dan, rumah kedua kami ini terletak di Virum berhampiran Bandar Lyngby, di utara bandaraya Copenhagen (tapi tak tahu kenapa org Malaysia kat sini sebut Lumbu). Alamatnya cukup senangnya sekali. Hanya tiga baris. Oleh itu, apabila hendak menulis surat hanya perlu masukkan nama jalan & no bangunan serta poskod & nama kawasan sahajayang diperlukan. No rumah pun tak perlu diletakkan dan sememangnya kami tiada no rumah, yang membezakan antara jiran kami ialah tingkat berapa dan bahagian mana, kiri atau kanan.

Kami menginap dirumah apartment tiga tingkat. Apartment in berbentul ‘L’ yang mana di penjuru tengah ditempatkan beberapa unit kedai. Sebenarnya kawasan yang kami diami adalah amat strategik. Di tengah-tengah pekan Virum. Terdapat kedai runcit yang popular di Denmark  iaitu fakta, kedai kiosk, kedai buku, kedai buah-buahan, kedai DVD, salon dan Kedai menjual daging mahupun stesen keretapi laju adalah sangat dekat. Sebelah rumah kami adalah kedai TV & Radio. Terdapat 2 bank yang berdekatan yang boleh nampak dengan jelas dar balkoni rumah. Dan ape yang penting hentian bas adalah dihadapan rumah kami. Kalau nak lompat dari balkoni untuk kejar bas pun boleh..

Semasa sebelum datang dulu, wife ade kirimkan gambar rumah baru ini yang diberikan agent melalui email. So, aku ade juga tunjuk kat Ma (Mak) kat kampong. Mak kata kenapa rumah tu macam rumah orang puteh..aku jawab memang la rumah orang puteh..hehe. Ya, sememangnya apartment ni cantik. Terasa macam duduk kat Manhattan New York pulak. Ye la, nak masuk blok bangunan rumah nak kene tekan loceng dan interkom serta boleh berinterkasi melalui telefon. Sampai kat pintu rumah ade loceng lagi..Tak ke macam hebat tu. Ye la kat kampong aku dulu tak bende ni.

Orang kata kat Denmark pun ada hantu. Bentuk dan rupanya macam mane aku pun tak tahu dan tak nak ambil tahu. Aku pikir hantu2 kat sini mungkin kene pakai jaket tebal2 sebab kat luar malam2 tu sejuk...Alhamdulillah setakat berada di rumah ini tiada yang pelik-pelik berlaku. Mungkin hari pertama masuk rumah dulu dah diadakan bacaan Yassin. Dan, kami juga gemar mengalunkan (dari lap top) bacaan Surah Al-Baqarah di awal kami berpindah. Tapi ade juga kenkadang terdengar bunyi2 ‘pelik2’ dari tingkat atas..terutamanya pada waktu malam.. Bunyi ape tu..biarlah rahsia...

Majlis Berbuka & Housewarming

Pada 04092010 aku dan wife berpakat untuk sewa kereta untuk shopping di IKEA. Dengan bantuan orang lama (Abg K), kami pun menempah sebiji kereta Ford Focus 1.6 model S-Max jenis MPV untuk 24 jam dari Europcar. Harganya adalah 939 kr (RM  548). Kate diorang harga ni dah dikira cukup murah memandangkan km yang dibenarkan adalah unlimited (terdapat sewaan kereta yang menghadkan km tertentu misalnya hanya 200km. Kalau lebih km kena bayar tambahan/perkm). Lagipun kereta tu besar sket, jenis MPV.
Sebelum ke IKEA di Gentoffe, kami singgah sekejap (lama sebenarnya hampir 2 jam) membeli aka memborong barang2 dapur seperti daging, nudget, beras dan mcm2 lagi di Full House (macam tajuk citer korea plak) dan central market. Di IKEA, kami memborong dengan sakannye. Method yang digunakan adalah jenis simple+senang dipasang+mudah disimpan+dan setentunya yang paling murah. Dalam masa sejam suku je dah penuh 3 troli (1 troli biase, 2 troli saiz besar). Disebabkan majlis housewarming/berbuka puasa/bacaan yassin diadakan pada malam tu, kami terpaksa memadamkan niat utk shopping lagi. (Cehh..padahal dah abes budget).

Setibanya dirumah baru, askar-askar penolong (Sdr A, Sdr C, F & Abg S) dah bersedia menolong. Dalam dalam sekelip mata (tipu la kalau sekelip mata je) semua perabot (mcm la byk sgt perabot) dan siap dipasang. Meja makan, sofa, side table, almari mini, langsir siap dipasang. Cantik juga langsir yang dibeli dari Jusco Tebrau. Tak sia2 angkut masuk beg hari tu. Made in Malaysia la katakan. 

Rumah tu memang kosong. Tiada apa-apa. Tapi nasib baik dah semi furnishes. Dapur+Oven dan peti ais dah ada. Baru pulak tu..Dan yang paling best ada dish washer (tak pernah pun aku pakai dish washer seumur hidup aku..huhu) dan mesin basuh pun ade sekali termasuk la dryer. So, bende ni tak perlu la kami beli. Save skit duit.

Selepas bacaan yassin dan doa selamat, diadakan pula sambutan birthday anak Abg K & Kak Z. Kesian juga, x de lilin kek. Tapi nasib baik ade yang creative. Acara tiup lighter je..haha. Sepatutnya Birthday aku pun patut disambut pada mlm tu, ye la baru belated birthday satu hari. Tapi, tak pe la dah besaq..umur tu hanya angka.

Tuesday, October 19

Langkah pertama

Penerbang menerusi Singapore Airlines sepatutnya mengambil masa 12 jam 50 min. Namun kerana tiada halangan cuaca, aku telah selamat tiba di bumi Denmark sejam lebih awal. Setelah keluar dari ruangan flight dan terus beratur untuk mengambil beg, hatiku berkata..macam ni je Copenhagen Lutfhavn (airport)? Macam biasa je. Dalam kotak bayangan fikiranku airportnya mestilah canggih-manggih, maklum la negara maju. Tapi betul-betul macam biasa je. 

Sementara menunggu beg keluar dari roller bergerak, tiba-tiba telinga terdengar sesuatu..seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang aku fahami..rupa-rupanya seorang mak cik Indon (tapi gayanya seperti Akak Indon, dressing maut) bercakap dengan tuannya. Dan seorang Bibik rupanya. Aku memandang, dia terpandang dan tersenyum. “ Selamat siang,” kata ku. Dia tersenyum tanpa kata. Nampaknya setengah jam tiba di bumi asing aku telah kerinduan bahasa melayu.

Seperti yang dijanjikan, aku menunggu dan terus menunggu (15 min je) di depan Starbucks ketibaan orang yang menyambutku..isteri tersayang. Dari jauh terpancar raut kegembiraan di wajahnya setelah 24 hari tak bertemu..dan drama episode gembira pun bermula..

Sementara isteri saya berbaris membeli tiket keretapi laju, aku keluar menerusi salah satu pintu di mainhall tersebut dan buat pertama kalinya menghirup udara Copenhagen.. fuhh sunguh nyaman dengan angin sejuk menghembus muka, terasa hilang penat duduk berjam-jam dalam flight.

Dengan badan yang keletihan, aku menolak beg2 yang dibawa ke dalam train dan melihat sekeliling. Betul-betul macam rusa masuk kampong. Hatiku berkata, kenapa rumah orang Denmark petak2 je..huhu.
Tiba dirumah penginapan (menumpang di rumah warga Malaysia), aku dengan macho berlagaknya tidak penat dan akhirnya tumbang jua dari jam 4 ptg ke 8.45 mlm. Dan secara rasminya jet lag pun bermula dengan jayanya.

Terbang di awan biru



Tiba di Aiport Pengkalan Chepa, selepas beg diturunkan dari kereta. Board departure kat dinding terus blink-blink menunjukkan gate dah dibuka. Fuhh nasib baik on time. Kelihatan Mek, Ayoh (Mertuaku) dah menunggu di bangku. Dah 20 minit mereka menunggu rupanya. Aku terus ke kaunter beratur. Kalau nak diikutkan ini kali ke-6 aku naik flight. 4 kali naik Air Asia, sekali naik MAS. (kebanyakan naik flight sebelum ini atas tuntutan kerja..TQ to my company sebab boleh claim tiket flight..hehe) So, ni naik MAS kali ke-2.Tapi Economy class je. Tapi ape nak buat, tiket free. Terima je.Syukur..


Beg yang dibawa ditimbang di kaunter. Dalam hati aku..jangan la terlebih. (tapi sebenarnya memang dah tahu berat overweight sebab dah timbang kat rumah). Kemudian pekerja MAS yang gempal tu berkata “Encik, beg ni dah 23.8kg. Economy class boleh sampai 20kg je…tapi sebab ni ‘tiket kerajaan’, kita benarkan,”. Lega aku mendengarnya.Tapi kenapa dia kata ‘tiket kerajaan’. Fikir punya fikir mungkin sebab UTM yang bayarkan tiket flight tu. Huhu TQ UTM.T___T

Kemudian, kami terus ke pintu Departure. Selepas episode drama sedih (salam parents). Aku melambai kat parents (termasuk keluarga mertua) dan terus menuju ke tempat pemeriksaan. Dan apa yang pelik aku tak menangis langsung. Sedih ada la sikit tapi gembira dan exicted yang banyak. Maklumla nak gi oversea..

Flight MH1397 menerjah awan petang Kota Bharu dengan tenang. Setelah melencong dengan rendah ke pesisir luar pantai Kelantan, flight terus terbang tinggi di awan biru. Tup-tup dah nampak pokok-pokok kelapa sawit kawasan Sepang menandakan KLIA dan dekat nak sampai. Sebelum mendarat akak pramugari MAS tu sempat mengedarkan kurma untuk berbuka. (biasanya akan diberikan kacang masin, tapi sebab bulan puasa mereka bagi kurma kot). Diberi sebiji, aku mintak dua..hehe. Kurma tu bungkus dengan plastic lutsinar sebiji-sebiji. Aku fikir kos membungkus kurma tu lagi tinggi dari kurma yang dibungkus. Patut la MAS tak untung banyak..banyak pembaziran.

Tiba di KLIA, kakak ke-2 & adik bongsu baru je sampai. Selepas ambik boarding pass di kaunter Singapore Airlines kami terus ke KFC untuk beratur beli juadah berbuka. Maksudnya juadah berpuka puasa aku terakhir di Malaysia adalah dengan KFC..kemudian tiba pula kakak ke-3 aku yang bergegas datang selepas mengajar (Dia mengajar sekolah petang). Kesian, tercungap-cungap. Dah la lambat utk berbuka.

Dan drama sedih episode kedua pun bermula (walaupun aku belum puas makan kfc). Maklumlah tak pernah naik flight antarabangsa di KLIA. Terminal 3 pun tak tau kat mana. So, kene la check in awal. Selepas episode salam-salam aku terus menuju ke terminal mengejar flight untuk transit di Singapore (kapal terbang mana boleh dikejar..hehe).

Setelah sejam transit di Terminal 3 Singapore, pesawat SQ352 ke CPH (Copenhagen) pun berlepas menerjah kegelapan malam (tapi dah kira pagi sebab departure pukul 00:00am). Dalam flight, aku rase aku sorang je Melayu. Bangga pun ade. Flight Singapore Airlines tu penuh dengan minah dan mamat salleh. Aku duduk ditepi tingkap sebaris dengan pasangan couple veteran dari Denmark yang baru balik melancong sekitar asia. Tapi, kiteorang tak berborak sangat sebab pasangan tu tak terror sangat English..cehh macam la aku ni English berabut.. (^_^). Pasangan veteran tu, sangat gemar membaca. Membaca dan terus membaca. Malu aku dibuatnya. Sebab aku hanya berehat (istilah baik bagi tido), menonton wayang skrin di depan mata dan membelek-belek magazine free yang disediakan..dan dalam kesempatan itu sempat juga aku menonton 2 ½ filem hollywood!!

Sejam dua dalam flight, tiba-tiba pramugari datang menegur. “Sir, Are you muslim? Here is meal for you. Aku tergamam.Dan ambik je sebab baru je tersedar dari tido. Rupa-rupanya meal aku dah ade nama (no seat passenger, 41K). Baru, aku teringat yang aku ade bagitau agent semasa booking ticket flight yang aku nak muslim food. Alhamdulillah, berselera aku makan mesh potato+kari daging+sayur campur dan dessert bubur pulut hitam. Tak sangka Singopore Airlines pun ade menyediakan bubur pulut hitam. Sedap pulak tu. Sejujurnya, pada awalnya aku pun pelik kenapa kira-kira 15 minit sebelum tu, para pramugara/i ke hulu-ke hilir menghulurkan kain yang suam. Rupa-rupa kain tu utk membersihkan tangan passenger sebelum makan. Jadi passenger tak payah ke washroom utl basuh tangan. Hehe. Baru aku tahu. Maklumkan la tak pernah naik flight jauh2..

Dan meal ketiga pun tiba (utk breakfast). Aku dapat yogurt+buah-buahan+roti+meat ball+biskut+muffin. Dan tak semena-mena aku terus meneguk fresh oren. Gulp..masam. Dan..dan baru aku teringat aku puasa!! Alamak, aku tengok jam di skrin menunjukan jam 6.05am dan sedang merentasi ruang angkasa Ankara dengan altitude 10846m dengan kelajuan 834km/h iaitu kira 3 jam 10 minit untuk tiba ke CPH. Aku toleh ke tingkap. Alamak dah nak cerah..Setelah berkira-kira nak makan ke tidak..aku tanpa segan silu dengan bacaan bismillah terus meneruskan juadah breakfaskt merangkap berbuka puasa..Oh tidak, aku telah ponteng puasa!! Aku kan musafir??

p/s: panjang sungguh entry nie. Actually dah lama taip..Cuma lambat post sebab tak de internet.

Persiapan ke bumi asing..

Setiap yang perjalanan mempunyai permulaan. Pengembaraanku bermula pada 1 September. Abah dan Ma menghantar aku ke Lapangan Terbang Ismail Petra, Kota Bharu. Tiket MAS yang diperolehi akan bertolak pada jam 1630, namun kami bertolak dari rumah awal sket takut lambat nak check barang. Sempat juga aku mengerling rumahku, sebelum kereta Myvi putih yang dipandu Abah keluar dari pintu pagar rumah. Sayu jugak rasenye dalam hati..semoga aku selamat kembali ke rumah.

2 hari sebelum bertolak kami sekeluarga mengadakan sedikit majlis berbuka puasa disamping mendoakan perjalanku. Sebanyak 14 hidangan (tale’) disediakan. Ramai jugak yang datang, sedara dan jiran tetangga. Ma memasak lauk seperti permintaanku, gulai kuning telur itik. Jenuh jugak Abah pusing satu kampung cari telur itik. Nasib baik ade, tu pun sedikit je, 38 biji=RM15.

Semua barang yang aku kira penting aku bawa. Termasuk la sambal daging, sambal ikan dan keropok. Sehari sebelum sekotak barang dah dipos menerusi laut, Biasanye sampai dalam 4-5minggu. Mahal jugak kosnya, 1 kotak seberat 12.9 kg kene RM 73. Tapi berbaloi kot, semua barang-barang kering, rempah ratus, perencah knorr, kiub tom yam dan mcm-mcm lagi aku pos, termasuk la photo album perkahwinan kami..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...