Wednesday, December 14

Street Photography: Strøget Copenhagen (11 Gambar)

Dah lama benar tak keluar meronda. Asyik mengeram dalam rumah je. Maklumkan suhu semakin turun. Dan tiba musim sejuk. Salju je yang tak mau turun lagi. Hari-hari mendung dan gloomy je. Asyik diselubingi kegelapan je. Tapi, tanpa disangka, hujung minggu yang lalu, tetiba sinar mentari menerangi bumi Denmark ni. Apalagi, terus diajak Cik Puan Isteri pergi berdating. Lagipun, lama sungguh tak disentuh DSLR. Merajuk plak si Nikon tu nanti. Nak adjust setting pun dah tak reti. Photographer amatur la katakan. Layanz 11 keping gambar sekitar Strøget di Copenhagen iaitu antara laluan shopping street yang terpanjang di Eropah.
<Street musican di tepi traffic light. Setiap kali lampu merah, depa mainkan lagu..>
<Iklan menarik TDC (syarikat telekomunikasi & TV) kat Scooter>
<Love in the air!>
<Gereja apa nama tah. Tapi dah bertukar menjadi hotel>
<Sang burung terbang bebas di awan biru..>
<Statue dragon di hadapan Cityhall dan menjadi tandas awam
kepada burung merpati>
<Air pancur tidak dipancurkan lagi kerna takut air menjadi ais di musim sejuk>

<bukan starbuck dan bukan start tower>
<Want to be a Super Diva??..Hmm say no to Botox!>
<Street musician>
<Only in Copenhagen..bilangan penunggang basikal yang melalui jalan utama di bandar>

8 comments:

  1. Menarik!..tq 4 sharing pics ni..=)

    ReplyDelete
  2. waaahh... suka nya tengok semua foto2 ni..

    ReplyDelete
  3. Salam Yong,

    Sukanya diorang kuar rumah bila cuaca cantik. Kalau dah bersalji tentu berkurung. Cantik-cantik! Thanx!

    ReplyDelete
  4. cantik sangat. :)) macam ada life je hidup kat denmark tu. tgk ramai orang berjalan.

    ReplyDelete
  5. @Kalamhati: U are welcome
    @MULAN: :)
    @MOH Kembara: Tapi time winter2 ni jarang sangat cuaca elok, asyik gelap dan mendung je.

    ReplyDelete
  6. Copenhagen..bandar yg sgt unik..walaupun besar tapi senyap..yg plg kagum..kuar2 je dari stesen Kongens Nytorv..berderun basikal2 kat jln raya..patutlah udara sana nyaman je takde pencemaran sbb sume rakyat sana suka naik basikal...teringin nak gi lagi..kalau ade rezeki...hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...