Thursday, October 27

Kabus Nano

Jam 9 am, Virum
Kelam dinihari beransur terang. Hening pagi ini menyaksikan panorama alam melewati sisir masa dengan hidangan kabus nano yang menebal yang dijangkaan hingga lewat tengah hari.. Tapi, lebih baik berkabus dari jerebu bukan?? Nyaman sekali, bak berada di puncak Genting Highland. Namun, lebih nyaman lagi di sini..

Begitu ajaib penangan alam. Namun, pagi tetap ceria walau sukar menderap langkah dalam suhu mencengkam tulang sekitar 7oC. Kendati dalam renai serta laluan yang tampak berbalam, dengan prakarsa yang tegar, kelas kuliah harus di tujui jua kerna misi murni terjunjung di atas jemala...
Wanita besi, Cik Puan Isteri mengayuh basikal diperbuat daripada besi dan aloi menuju ke Uni..
Hmm..asyik..hujan tertalu, mana mungkin bisa mengorak langkah ke luar, mengambil gambar versi Autumn Collection 2011 di kala pepohon meleraikan daun menandakan kemuncak musim luruh..

Next post : Di
sebalik Sisa Runtuhan Tembok Berlin!

Friday, October 21

Night at Museum


Kulturnatten (Kultur=Culture, Natten=The Night), Copenhagen Culture Night festival hapens every year on Friday at the beginning of Autumn’s holiday in October, and this year Copenhagen celebrated the night for the 19th time. All museums, libraries, castle, theatres, musical venues and many other institutions representing art and culture kept their doors open during the evening from 5pm to midnight. 
Big screen located at Kongens Nytorv
It is an annual night of cultures in the Copenhagen where there are about 200 events were arranged especially for this special night. Yes, there is no free thing in this world. We have to buy a Culture Pass (90kr=RM52), which consist of a badge+map+program book and a free ticket to other museums. The price might be sound expensive, but believe it or not, that is the cost to watch a movie at cinema in Denmark! The badge also valid as a ticket on busses, trains and metro trains throughout the Copenhagen.

Last year, I went to Kulturnattern with my other half. But this year, I went with the other 4 gentlemen-Malaysia and the night turned to as ‘the Guy’s Nite Out’!
Live 'plate' hand painting from Royal Copenhagen worker on big banner
Firstly, we took harbour bus (water bus) to Opera House. The Opera house is open to public. However, the Mozart’s show in the main hall is not free. The only free show was performed by a group of musicians at Talkefoltinget, at the foyers.

After that, we ventured around the City Center to visit some other sites that we would never get the chance to explore before. I really wanted to go and look in Folketinget (the Danish Parliament); however, the line was too loooong. We would have missed everything else that night! Hmm next year, may be??

Inside Christianborg Slotkirke. The churh for royal family
So, we went to Christianborg Slotkirke. We did get a chance to check out the beautiful design of the church. This royal church was re-build after a major damage by fire. Near to the church is Christianborg, a huge palace became a wonderful museum. The decoration in the castle is awesome. My friends and I spent an ample amount of time at the Christiansborg, and we watched the Royal Danish Academy of Music performing a very nice song melody. I think it’s far better than listening to Mozart at Opera House, which is more costly...
Free live orchestra music
After enjoying the music, we went to Tøjhusmusset (The Royal Danish Arsenal Museum) nearby. The timing just perfect as the Civil War’s show about to start. Although it was in Danish, but we enjoyed it. The sound effect (canon) was so real and makes our ears drone. Then, we headed to the Radhuspladsen (City Hall).
Civil War’s drama show with real canon and gun
After lots of walking and discovering around, we decided to end the night by ‘pekena roti canai’ at Kedai Mamak 24hr. And Of course there is no kedai mamak in Denmark. The only choice is to eat at Kebabish, a popular halal hub restaurant among Malaysian in Denmark. Instead of having roti canai, we ate pizza. And from the bottom of my heart, I do miss ‘roti canai banjir’ and the sweetness of teh tarik. :(
Temperature reading on a building near to Radhuspladsen . It's a cold night, 15oC!
Overall, Culture Night is a unique event because I had the opportunity to experience some aspects of Copenhagen that are so revealing of what it means to embody Danish culture. Having a nice chill night getting to connect with the country’s culture together with some friends is enjoyable. I wish Malaysia also can organize this kind of events. Therefore, many people, not only tourists but also local young generation will be exposed to our own culture!

Saturday, October 8

Rempit Basikal Peringkat Dunia

Al-kisahnya, baru-baru ini, kawasan kediaman penulis yang sentiasa aman dan permai tetiba menjadi luar biasa sibuk.
Rempit Basikal Peringkat Dunia
Rupanya ada acara rempit basikal. Bukan sebarang rempit, tapi rempit basikal peringkat dunia tue. Ada perlumbaan UCI Road World Championships, iaitu acara tahunan lumba basikal peringkat dunia yang dianjurkan oleh Union Cycliste Internationale (UCI). 

Sebenarnya, pertandingan ini lain sket dari Le Tour de France, sebab yang ni adalah untuk time trial dan juga kategori road race untuk individu je. Lantaran itu, tiada jersi kaler kuning, hijau ataupun polka-dots disarungkan kepada pemenang.

Acara lumba basikal ni merupakan acara sukan yang terbesar di Denmark. Memang tak dinafikan, Denmark dan basikal memang cocok. Lantas layak menganjurkan pertandingan berprestij sebegini. Persediaaan besar-besaran yang dibuat memang terserlah. Bagi ketegori time trial, diadakan di tengah bandar Copenhagen. Manakala bagi kategori Road Race pulak diadakan di Rudersdal.


Kebetulan, litar lokasi Road Race memang tidak jauh dari kediaman penulis. 10 minit je berlenggang ke situ. Hampir suku juta rakyat Denmark turun padang memberi sokongan. Ditambah cuaca elok dan serta sepanas 21oC. Kiranya macam santai dihujung minggu di penghujung musim summer. Macam-macam ragam manusia boleh dilihat.
Penyokong 'Orange' dari Holland membingitkan telinga dengan alunan musik
Ada yang ambil kesempatan bukak kedai 'loppemarked' (car boot sale) depan rumah
Ada yang datang berpoya-poya sambil membaca
Ada yang berniaga 'karipap'...
Dalam 62 negara yang bertanding, rupanya ada juga terselit 2 orang pelumba Malaysia. Pelumba tersebut ialah Muhammad Adiq Husaini Othman dan Zamanhuri. Keduanya bertanding dalam kategori bawah 23 tahun. Namun, hanya  sekadar  berjaya menempatkan diri di tangga 111 daripada 138 pelumba, manakala sorang lagi DNF (Did Not Finish). Mungkin tak  cukup sokongan dan kibaran jalur gemilang pembakar semangat kot?
Malaysia Boleh, ditangga ke 111...
Setelah hampir 5 jam 40 minit mengayuh sejauh 266km, pemenang bagi ketegori utama, Men's Elite adalah Mark Cavendish, Pelumba ulung dari Britain yang kini dijulang sebagai ‘the best sprinter on the planet’. Memang terror mamat ni. Awal2 simpan tenaga, last2 baru pecut habis.

Lebih kurang 2km daripada keseluruhan 14km laluan kategori Road Race merupakan litar harian penulis berbasikal ke university dan juga ke masjid bagi menunaikan solat jumaat. Memang dah biasa dah trek tu. Rasanya kalau penulis DKKC masuk, ada can boleh pintas Mark Cavendish kot….huhu


**Entry ni, dah lama draftnya siap, baru berkesempatan post. Tak boleh simpan2 lama, nanti jadi pekasam. Kalau jadi budu tak pe..

Thursday, October 6

Kirai Cahaya




Hayat Indah
Di
sisi tiang berukir atas renda sejadah
kudus
tulus doa fakir yang amat gundah.
Khusyuknya utama mengharap restu abadi
surah-surah suci demi hidup dan mati.

Meluncur unggas menara tergetar rumput taman,
bayu berlagu syahdu di kalbu yang rindu;
bagitu buana berdetak dalam hikmah masa,
begitu ghairah hasrat seganjil rahsia senja.

Yang
dikenal wajah dan disangsi maruah;
disapa cakerawala, yang diuji manusia.
Demi hari demi sepi hati inti diri
dan demi malam salam menghiasi alam.

Bilal dan bibir, jemaah dan fakir,
tamsil kasih dalam kemelut getir.
Awal teka-teki di tangan yang alpa
kini rendang mengharumi darma ibadah.

Dari
hening azan nafas meranum iman;
meresap rindu ke puncak reda Tuhan -
pesan tak bersuara di hati telah terkata
jiwa seindah rimba anugerah Maha Kuasa.

Rehal dan Quran, serindit dan nisan
damai dalam firman Allah Yang Esa,
terpercik kirai cahaya meluhuri dada
dan sabda Muhammad mengindahi hayat kita
.

A.
Samad Said
27-30
Disember 1996

Sunday, October 2

Belasungkawa

Nik Dah Binti Nik Man (27/03/1961-02/10/2011)

Al-Fatihahdari Dia kita datang, kepada Dia kita kembali.

It was in the bright evening in Denmark and in the dark, middle of night in Malaysia when I called my wife. After countless trial, I finally successfully managed to get through the line to contact her who just arrived in Kota
Bharu after her long 22hrs, emergency journey back home to Malaysia.

And even before she spoke over the phone, I already can guess the news. My wife, in broken voice conveying the news we have long been preparing to hear - that my mother in law, or ‘
Mek’ has passed away earlier of the day. She couldn't finish her sentences and broke into tears soon after, perhaps immediately after hearing to my voice at the end of the line.

My wife has always been a very strong woman, so listening to her crying, broke my heart into pieces. Therefore, I put my best efforts to put up a strong front when I spoke to her over the phone.

My MIL has been in ill for 5 months since last May, and each passing day, her condition wanes. She will now sleep in peace for a long time, and she is free from her pain (bone cancer) and other ‘illness’.



I am sorry for not being able to meet my MIL for one last time and not there with my wife when the time she really needed someone called husband by her side. And I am sorrier because I am grieving alone, in a foreign land. My duty as student kept me away from my wife’s family in this time of sorrow. I pray may Allah let my MIL be among the blessed one, and we will always love her for all she had done for our family.

We miss you so much
Mek (My MIL), and thank you for taking care of us, and in return allowing us to always pray for you before our time was up.

Again, Al-
Fatihah and may Allah bless her. Amin

Saturday, October 1

Pawana

Hidup, secercah mata indah, tapi bagai pawanaKekadang silirankekadang membusa kencang
video
Perantau
Album : Secerah Pawana
Munsyid : The Zikr

Perantau musafir perjuangan
Tabahkanlah hatimu
Berjuang di rantau orang
Sedih pilu hanya engaku yang tahu

Ingatlah anak dan isteri
Janganlah menghiris hatimu
Kerinduan desa nan permai
Janganlah melemahkan semangat juangmu

Di
waktu ujian badai terus melanda
engkau tetap gigih berjuang
membenarkan sabda junjungan
Terus memburu menuntut janji
Pastilah Islam gemilang lagi

Tapi pejuang kembara perjuangan
Ujian bukan batu penghalang
Kerana itulah syarat dalam berjuang


Oh
pejuang
Di
manapun ada ketenangan
Di
manapun ada kebahagiaan
Bila insan kenal pada Tuhan
Kasih sayang dan pembelaan-Nya

bagi insan yang menyerahkan
Jiwa dan raga, anak dan isteri
Kepada
Allah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...