Sunday, June 2

Denmark from A to Å

Mari belajar ABC. Bukan sampai Z, tapi sampai Å. Al-maklum la huruf-huruf dalam bahasa Danish ada 3 huruf tambahan. So, kali ini Penulis DKKC ingin berkongsi info dan fakta ringkas mengenai Denmark dan perkara-perkara yang sewaktu dengannya secara index dari A ke Å. Layanzz

A - Amager
Sebuah pulau yang baru dibangunkan dan terletak tidak jauh dari bandar Copenhagen. Kawasan tersebut mempunyai banyak bangunan pelik dan unik. Amager juga terkenal dengan pantai lokasi muda-mudi bermandi manda iaitu di Amager Beach Park. Di situ terdapat 1000m pulau buatan seolah lagun yang menjadi tumpuan untuk bersunbathing di musim panas. Maka makin bertambahlah panas dunia semasa musim panas pabila dugong-dugong berjemur..

B - Bakken
Nama penuhnya Dyrehavsbakken (The Deer Park Hill). Tempat ni merupakan theme park yang tertua di dunia (the world’s oldest amusement park). Bayangkan sejak 1583, Denmark dah pun ada taman tema. Sebelah themepark tu, terpadat Taman Rusa seluas 11km persegi dan setiap tahun diadakan lumba kuda ’Hubertus Jagt’ di musim luruh.

C – Christiana
Satu kawasan yang pelik yang tak jauh dari pusat Bandar Copenhagen. Tempat ni lain sket sebab ianya mendapat Freetown status yang mana mempunyai undang-undang sendiri. Malah, jualan kanabis adalah dibenarkan dijual beli secara bebas.

D – Danmark
Ejaan Negara Denmark dalam bahasa tempatan adalah Danmark. Jangan tertukar pulak, ada kawasan di Perth, Australia juga diberi nama Denmark. Huruf ‘D’ memang berkait rapat dengan Negara ini. Misalnya orang tempatan dikenali sebagai Danes, bahasa yang digunakan adalah Danish, bendera pun ada nama khas, Dannebrog dan juga plat kereta bermula diletakkan label DK.
E - Elsinore
Elsinore merupakan nama tempat di utara Pulau Sjæland dan merupakan bahasa tempatan bagi Helsingor. Di Elsinore terdapat istana lama yang dikenali sebagai Kronborg Castle yang mana terkenal dengan kisah Putera Hamlet.

F – Frilandmuseum
Frilandmuseum merupakan sebuah museum yang menempat rumah-rumah rekabentuk tradisional kawasan tertentu di Denmark. Terdapat juga dua kincir angin kayu senibina lama. Kiranya macam kampung muzium. Yang bagusnya, masuk free.

G - Glyptotek
Museum Ny Carlsberg Glyptotek adalah museum seni yang agak terkenal di Copenhagen hasil sumbangan tauke Carlsberg. Bangunan yang mempunyai senibina ala-ala tamadun mesir dan Golden Age menarik dengan rumah kaca yang gah ditengah bangunan. Ada pokok bunga raya yang segar bugar di tengah-tengah rumah kaca tersebut.. Nak masuk mahal jugak 75kr (RM40), tapi masuk adalah percuma setiap hari Ahad!

Klik>> Cleopatra Datang Ke Copenhagen

H - Hans Christian Andersen
Ikon terkenal ini biasanya dieja HC Andersen dan merupakan penulis cerita fairy tale. Terkenal dengan rekaan cerita kanak-kanak seperti kisah ikan duyung, the ugly duckling, thumbelina dan bermacam-macam lagi.  

J-Jutland
Sebutannnya didengari adalah ’You-land’. Memang la tanah diaorang kan. Kawasan Jutland bukannya pulau tetapi  merupakan sebahagian tanah besar benua Eropah. Jutland bersempadan Jerman dibahagian selatan.

K - Krone (kr)
Walaupun Denmark memasuki kesatuan eropah (EU) sejak 1973, namun Negara Denmark tidak menggunakan matawang Euro dan masih mengekalkan matawang asal yang dikenali sebagai ‘krone’ atau in English bermaksud ‘crown’. Syiling  di Denmark unik unik kerana ada lubang ditengahnya (Syilling di Norway juga berlubang). Wangnya bermula dengan 5 ore (sen), 1kr, 2kr, 5kr, 10kr, 20kr dan wang kertas 50kr, 100 kr, 200kr, 500kr dan juga 1000 kr. Penulis DKKC menyukai corak duit syilling 5kr kerana terdapat 2 bentuk/tanda Love. Kat syilling pun ada Love? Kiut kan?

L - Lego
Lego merupakan permainan kanak-kanak yang berasal daripada Billund, Denmark. Walaupun, Denmark merupakan tanah tumpah darah kelahiran permainan tersebut, harga barangan Lego tidaklah murah seperti yang disangka. Kat Denmark, tiada benda yang murah selain potato dan carrot.

M - Maersk
Sebenar Company Maersk bukan sahaja terlibat dengan dengan perniagaan perkapalan kontena, tetapi turut mempunyai segmen bahagaian oil and gas yang agak besar serta mempunyai rangkaian kedai runcit yang utama di Denmark iaitu Bilka, Føtex dan juga Netto.

N – Noma
Noma atau Nordisk (Nordic) Mad (Mad = Food) merupakan antara restaurant yang terbaik dengan dua Michellin star dan telah mendapat 3 kali berturut title the Best Restaurant in the World iaitu pada 2010, 2011 dan 2012. Tetapi, pada 2013 jatuh ke tempat yang kedua.

O - Odense
Odense merupakan bandar yang ketiga terbesar di Denmark yang terletak di Pulau Fyn (Funen). Bandar ini terkenal sebagai dengan tempat kelahiran HC Andersen.
Klik >> Trip ke Odense

P- pga.
Pga adalah singkatan perkataan ’på grund af’ yang sering digunakan dalam bahasa Danish yang bermaksud ’oleh kerana’. Contoh singkatan perkataan yang lain adalah dvs. (det vil sige) yang bermaksud that is/i.e dan juga osv. (og så videre) yang bermaksud et cetera ataupun etc. Singkatan perkataan sebegini memang diterima pakai walau untuk kegunaan formal. Contohnya dalam surat rasmi atau berita dalam akhbar, osv.

Q - Queen Margrethe
Nama Ratu di Denmark. Tapi orang Danish sebut ‘Ma-gray-te’. Queen Margrethe merupakan Ratu yang pertama menjadi Ketua Negara di Denmark. Dah 40 tahun naik tahta dan merupakan perokok tegar (sampai gigi kekuningan). Di Denmark ada majalah gossip khas yang berkisar kisah royal family. 

R - Rødgrød med fløde

Perkataan paling femes kerana perkataan paling susah nak sebut bagi foreigner adalah rødgrød med fløde. Perkataan tersebut merupakan nama makanan tradisional tempatan iaitu puding buah-buahan dengan krim dan biasa dimasak dengan berry hitam dan merah.

T-Tivoli
Tivoli garden and park merupakan taman tema yang popular di Denmark dan merupakan taman tema kedua tertua di dunia. Walt Disney dapat idea buat Disneyland pun selepas berkunjung ke Tivoli.

U - 'u'
Kalau English menggunakan ‘un’ kat depan bagi perkataan yang kontras contohnya unhappy, unmarried, tapi kat Denmark hanya letak 'u' je. Contohnya uacceptabel=unacceptable, ubetal=unpaid,uægte=fake/false.

V-Viking 
Denmark seringkali dikaitkan dengan orang Viking. Di Roskilde, Denmark terdapat satu museum khas yang agak terkenal dan dikenali sebagai Viking Ship Museum. Kalu nak tahu macam mana gambaran macam mana rupa dan cara hidup orang Viking nih, boleh la tengok cerita anime ‘How To Train Your Dragon’. Tapi yang peliknya, keturunan Viking yang ada sekarang ni (orang Danes), kurus-kurus, tinggi lampai dan hidung mancunngg, tak de rupa viking langsung!

W - vv
W disebut 'double v' dalam bahasa Danish. Kadang-kadang disebut v je.

X - X Factor Danmark
Kat Denmark pun ada X Factor versi sendiri dan diadakan time musim winter. So, setiap malam jumaat kebanyakan Danes akan terpacak depan TV dan merupakan antara rancangan TV yang mendapat view paling tinggi.

Y - Ydmyg
Perkataan tersebut bermaksud 'humble'. Entahlah macam mana nak sebut. Tapi, perkataan sebegini memang berguna bagi orang Danes bila main scrabble.

Z - Zealand
Bukan new Zealand, tapi Zealand atau Sjælland dalam bahasa tempatan. Sjæelland adalah pulau terbesar di Denmark yang juga paling ramai penduduk di mana ibunegara Copenhagen juga terletak di Sjælland.

Ø-Øresund
Øresund merupakan selat yang memisahkan Denmark dan Sweden.

Æ- A+E?
Sebenarnya tak banyak perkataan yang bermula dengan huruf æ ni. Tapi yang paling senang adalah Apple. Kat sini epal adalah æble. Tapi bila disebut, bunyi seolah ’ebler’
Å – ‘A‘ mata satu
Huruf ini merupakan perkataan yang terakhir dalam senari huruf dalam bahasa Danish. Jadi jumlah huruf di Denmakr adalah 31 bukannnya 28 seperti English. Sesetngah keyboard tak de huruf æåø. So, boleh guna standard piawaian gantian iaitu OE untuk Ø, AE untuk Æ dan AA untuk Å. Contohnya Bandar kedua terbesar di Denmark iaitu Århus seringkali ditulis sebagai Aargus begitu juga Bandar Ålborg (Aalborg).

12 comments:

  1. W itu macam French.

    Bahasa Melayu juga yang mudah kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa melayu mungkin sebab sebutan sama yang ditulis dan huruf sama dengan english

      Delete
  2. Terima kasih, adik, atas info menarik mengenai Denmark. Came across your blog thru Mamaju. It takes time to read Denmark from A to ?...Akak baru sampai L Akak juga suka travel tetapi baru cover belah-belah sini. Will continue reading. Keep writing...

    ReplyDelete
  3. Aaron Aziz mungkin berasal dari denmark..hehe

    ReplyDelete
  4. cool one... tapia tak dapat nak visit semua pon sbb masa sgt singkat..

    ReplyDelete
  5. Ermm.. bole dijadikan sumber2 info sebelum menjejakkan kaki di bumi Denmark. Thanks for sharing :D

    ReplyDelete
  6. Lebih krg mcm bhs norway..tapi sebutan lain sket..seronok blaja bhs asing ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...