Friday, April 26

Jom Pergi Mengundi sebagai Pengundi Pos / Pengundi Tidak Hadir (PTH)

Salam dari Perantauan.

Nampaknya rakyat Malaysia yang berada di luar negara bukan sahaja berhari raya di perantauan, malah juga perlu berpilihanraya di perantauan.

Kalau sebelum ini penulis DKKC pernah memcoretkan pandangan mengenai corak pengendalian pilihanraya negara maju seperti Denmark KLIK DI SINI (Hari Raya vs Pilihanraya Di Denmark) tetapi kali ini berpeluang pula merasai pengalaman sebagai pengundi luar negara.

Penulis DKKC bersama-sama lebih 2900 orang rakyat Malaysia yang telah pun mendaftarkan diri sebagai pengundi tidak hadir (PTH) dan akan mengundi pada 28 April 2013 (Ahad) ini iaitu seminggu lebih awal dari pengundi biasa di Malaysia pada 5 Mei 2013.

Walaupun terdapat 103 pusat pengundian dibuka di seluruh dunia, namun tempat mengundi yang terdekat adalah di negara jiran Denmark iaitu negara Sweden. Lantaran itu, rakyat Malaysia yang berada di Denmark dan juga dari negara Scandinavia lain seperti Norway dan juga Finland perlu ke Kedutaan Besar Malaysia Stockholm, Sweden bagi menunaikan kewajipan kepada negara tercinta.
Semakan di web SPR. Kena mengundi di Kedutaan Besar di Stockholm, Sweden
 Infografik Fakta Mengenai Pengundi Pos dan Pengundi Tidak hadir (PTH):
  • Pada PRU-13, undi pos hanya dibenarkan kepada petugas media, anggota tentera, polis, Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas mengawal sempadan dan pulau serta pengundi berdaftar di luar negara.
  • Pengundi pos yang layak akan dikira sebagai pengundi tidak hadir seperti termaktub dalam Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003.
  • Terdapat seramai 6,360 orang rakyat Malaysia yang telah diluluskan permohonan mereka, layak untuk mengundi secara pos di luar negara dan 2,900 PTH (Tidak termasuk warga Malaysia di Singapura, Brunei, selatan Thailand dan Kalimatan).
  • Calitan dakwat kekal adalah diwajibkan kepada semua pengundi semasa proses pengundian dalam pilihan raya, kecuali Pengundi Tidak Hadir yang diberi kelulusan untuk mengundi secara pos.
  • Sampul-sampul undi pos akan diterbangkan ke 103 pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara menggunakan beg-beg diplomatik yang diuruskan oleh Kementerian Luar Negeri.
Rasanya, mungkin ada antara kita yang masih lagi keliru apakah beza di antara pengundi awal, pengundi pos, pengundi luar negara dan juga pengundi tidak hadir (PTH). Berikut dipetik beberapa FAQ dari laman web SPR bagi menambah pemahaman kita semua..

Beza Antara Pengundi Biasa dengan Pengundi Tidak Hadir ?
Pengundi Biasa -Pemilih berdaftar yang perlu mengundi di Pusat-Pusat Pengundian biasa pada hari pengundian.
Pengundi Tidak Hadir - Pengundi berdaftar yang dibenarkan mengundi secara pos secara automatik setelah namanya didaftarkan dalam daftar pemilih. Golongan ini terdiri daripada:
a. Anggota tentera dan pasangan;
b. Penjawat awam yang bertugas di luar negara dan pasangan; serta
c. Pelajar yang menuntut sepenuh masa di luar negara dan pasangan.

Kategori Penulis DKKC adalah yang #2 - Kategori PTH Pelajar Di Luar Negara & Pasangan
Beza antara Pengundi Tidak Hadir (PTH) dengan Pengundi Pos?
Pengundi Tidak Hadir - Tidak perlu memohon untuk mengundi secara pos.
Pengundi Pos - Perlu memohon untuk mengundi secara pos menggunakan Borang 1A.

Beza antara Pengundi Pos dengan Pengundi Awal?
Pengundi Pos - Golongan berkelayakan yang dinyatakan dalam Peraturan 3, Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003 yang perlu memohon untuk mengundi secara pos menggunakan Borang 1A.
Pengundi Awal - Mereka yang dinyatakan oleh Peraturan 27A,27B dan 27C, di dalam Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003. Mereka hadir mengundi di Pusat-Pusat Pengundian Awal beberapa hari lebih awal daripada tarikh hari pengundian sebenar.

Jadi, macam mana, dah faham apa bezanya? Walaupun jenis apapun anda mengundi, marilah sama-sama kita melaksana tanggungjawab sebagai rakyat. Undi jangan tak undi! dan undi adalah rahsia..

             
Mode: Dah tak sabar nak “courierkan” satu undi saya buat negara Malaysia :)
Incoming searching tags:
Terkini keputusan pilihanraya pru13 pengundi tidak hadir pth pengundi pos pengundi luar negara beza pengundi pos dan pengundi tidak hadir jenis jenis pengundi siapa pengundi pos cara pengundiaan luar negara diadakan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...