Monday, March 11

Ørestad Copenhagen, bandar unik dengan senireka pelik

Salam 1Dunia.

Ibukota negara-negara di Scandinavian seperti Copenhagen sememangnya terkenal dengan senireka yang unik dan pelik tetapi menarik, terutamanya hiasan dalaman dan juga perabot. Tak terkecuali design bangunan.

Baru-baru penulis DKKC berpeluang menyertai aktiviti ’Sunday Walk Ørestad City’ yang dianjurkan Wondercool Copenhagen dengan kerjasama Danish Architecture Center. Wondercool Copenhagen merupakan aktiviti tahunan yang dijalankan ketika musim winter.

Walau sedikit bayaran dikenakan, tetapi berbaloi kerana dapat sambil mengetahui lebih lanjut senireka bangunan yang terkenal di Denmark. Lagipun penerangan disampaikan oleh Staff Danish Architecture Center yang bernama Rasmussen itu adalah dalam English, so boleh la faham.

Ørestad merupakan kawasan bandar baru dipinggir Kota Copenhagen yang diletak di Pulau Amager. Oleh kerana kawasan ini baru dimajukan, banyak bangunan yang dibina berkonsepkan ’Urban Development’ serta ’hijau’ dan zero emission. Lawatan ’Sunday Walk Ørestad City’ bermula di Fields, iaitu shopping complex yang terbesar di Denmark. Seterusnya kami dibawa ke Ørestad Bibliotek. ‘Bibliotek’ merupakan perpustakaan dalam bahasa Danish. 

Peserta berkumpul di atas jambatan di hadapan Ørestad bibliotek. Kelihatan air membeku.
Label ditepi terusan
'Rygning kan vaeret rart... Men cigaretskodder er giftige for ænder og fisk og nedbrydes meget langsomt i naturen. Hjælp os med at beskytte livet i kanalerne. Undgå rygning på og omkring øerne.'

‘Smoking can been nice... But cigarette butts are toxic to ducks and fish and degrade very slowly in nature. Help us protect the life of the channels. Avoid smoking in and around the islands.’

Nampaknya orang di sini lebih risaukan kesihatan itik dan ikan-ikan berbanding perokok..hehe.

Rasmussen memberi penerangan panjang lebar mengenai Ørestad Gymnasium
Seterusnya kami dibawa pula ke Ørestad Gymnasium (Gymnasium=College/High School). College pelajar ini agak popular kerana telah memenangi beberapa anugerah senireka diperingkat antarabangsa. Kalau dilihat dari luar seolah bangunan biasa, tetapi rekaan dalaman dan kemudahan yang disediakan adalah bertaraf kelas pertama. Sekolah ini direka untuk keselesaan para pelajar supaya menghasilkan prestasi yang maksimum. Pakar akademik di sini berpendapat bahawa sinar matahari dapat merangsang semangat untuk belajar. Oleh itu, bangunan sekolah telah direka bentuk sedemikian rupa untuk memaksimumkan cahaya sinaran matahari. Tapi kat Malaysia, dapat cahayalebih pun macam tak meningkat je prestasi..
Suasana dalaman Ørestad Gymnasium. Photo by Adam Mørk
Orestad Gymnasium (College) di Denmark, menjadi antara bangunan kolej termewah dengan pelbagai kemudahan prasana bertaraf dunia. Setiap lantai terhubung secara vertikal dan horizontal berbentuk boomerang yang berputar untuk membentuk kerangka bangunan yang kuat. Tidak jauh dari situ terletak VM Housing. Ianya merupakan 2 blok kediaman yang membentuk huruf V dan M. Antara ciri menarik bangunan tersebut adalah beranda yang berbentuk segitiga seolah muncung dek kapal. Bangun pagi boleh menghirup udara sambil buat gaya Titanic..muahehe
Beranda rumah yang tajam.
VM Housing pandangan dari dekat
Bahagian blok kedua yang membentuk huruf 'M'
Konsep binaan apartment VM Housing juga menarik kerana hanya berdinding kaca. Oleh itu jiran-jiran bersebelah boleh melihat secara jelas aktiviti-aktiviti yang dilakukan di dalam rumah. Jenis sebegini memang tak sesuai untuk rakyat Malaysia. Bersebelahan VM Housing terletak pula bangunan apartment yang dinamakan Mountain Dwellings atau 'Bjerget' dalam bahasa tempatan. Bangunan ini juga memenangi banyak anugerah. Rekaannya ringkas yang mana dibuat diatas parking bertingkat. Setiap rumah mempunyai beranda yang ditanam tanaman hijau dan kelihatan seolah bukit jika dilihat dari jauh. Di sebelah sisi yang lain akan kelihatan jelas bentuk bangunan yang bercerum dan bertingat.
Ditepinya diletakkan 3,000 m² photorealistic mural of Himalayan peaks yang menghalang kawasan parking dari angin dan hujan. Dindingnya mempunyai lubang-lubang bangi tujuan pengudaraan dan kelihatan dari jauh imej Gunung Everest. Lawatan Sunday walk Ørestad City diakhiri dengan melawat 'Bella Sky'. Bangunan ini condong sebanyak 15 darjah pada setiap arah menjadikan ia sangat unik dan menjadi ikon kepada bandaraya Copenhagen. Bella Sky merupakan sebuah hotel dan juga pusat conference.
Foyers di hadapan hotel
Hotel Bella Sky ini mempunyai 814 bilik dan 30 bilik persidangan. Selain itu ia mempunyai 3 buah restoren, 2 bar dan juga kolam renang yang berada di dalam bangunan hotel. Antara ciri menarik rekaan hotel ini ialah panel luar hotel yang bercorak bersegi tiga. Ianya direka khas untuk mengawal suhu agar tidak terlalu panas, selain meningkatkan kadar efisien penggunaan tenaga di dalam bangunan.

Ruang lobi hotel. kelihatan dinding yang ditanam pokok menghijau
Bella Sky Hotel dan Conference Centre ini merupakan hotel terbesar yang ada di negara Scandinavia. Dari jauh bangunan berkembar itu kelihatan seperti bongkah permainan LEGO yang terpacak di bumi.

Next post: Asal-usul permainan Lego

9 comments:

  1. nak sangat pi sana... senibina sangat awesome...!!

    ReplyDelete
  2. cantik sangat...rumah cermin tu transparent....bahaya ekk..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat Malaysia tak sesuai cermin trasparent

      Delete
  3. Creative idea!!!!!!bestnya kalau dpt tgk life

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa memang creative. Mungkin kalau tengok secara real baru boleh gambarkan rupa bentuknya

      Delete
  4. Korang x melancung lagi kt sungai buloh...lagi gempak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...