Wednesday, April 17

Kembara ke Kota Musical, Vienna, Austria

Alhamdulillah, atas kesempatan dan kelapangan yang ada, akhirnya sekali diberi peluang untuk meneruskan Ceritera Kembara Perantau di bumi Eropah yang lain. Kali ini penulis DKKC dan Cik Puan Isteri menyambung jejak kembara dari kawasan Western Europe (Viena, Austria) ke kawasan Eastern Europe (Budapest, Hungary). Rasanya, tidak ramai yang memilih untuk melawat kedua bandar ini kerna kedua-dua ibukota ini, tidaklah sepopular kota London, Paris dan Amsterdam. Lantaran itu dicoretkan serba sedikit pengalaman kami berdua dan juga beberapa guide dan tips, semoga menjadi panduan bagi mereka yang ingin menjejakkan kaki ke sana kelak. So, jom ikuti travelog kembara kami!

Part 1: Viena, Austria
Bendera Austria yang simple
Sedikit info mengenai Vienna, Austria

Bahasa utama : German
Matawang: Euro
Populasi: 8.2 million
Capital City: Vienna (populasi 1.8 juta)
  • Bandar Vienna dikenali sebagai bandar yang mempunyai 'Highest Quality of Life'. No.#1  berdasarkan Mercer Quality of Living Survey pada 2012
  • Penduduk dari Vienna dikenali sebagai Viennese
  • Austria tiada kaitan dengan nama negara Australia and No kanggaro in Austria!
  • Turut terkenal sebagai 'city of music' kerana terdapat banyaaak music hall. Austria juga merupakan negara tempat kelahiran pemusik Mozart.

Pesawat Austrian Airlines menerobos langit malam dan akhirnya tiba di Flughafen Wien (Vienna International Airport). Sejurus tiba, sayub-sayub kedengaran alunan music Mozart symphony 40 G minor dimainkan tatkala beratur keluar dari ruangan kabin pesawat. Pemusik terkenal Wolfgang Amadeus Mozart sememangnya ikon yang menaikkan nama Viena di persada music dunia.

Kami menaiki Rapid Train (S7) ke city center dengan membeli tiket bagi 2 zone (Einzelfahrt 2 zonen) dengan harga EUR 4. Jarak dari Airport ke pusat Bandar Vienna adalah kira-kira 20km. Seterus kami mengambil pula train underground U1 ke Keplerplatz. Alhamdulillah dipermudahkan oleh Allah SWT dan walaupun pertama kali sampai di Viena, dan segala urusan perjalanan berjalan mudah dan lancar. Menjelang 10.45 mlm, kami selamat tiba di sambut mesra oleh staff Menhninger Hotel.

Tips#1: Tiket single trip/day pass boleh dibeli di machine yang ada di setiap metro station. Ada pilihan English di paparan utama.

Buah-buhan kategori eksotik yang dijual di  pasar Naschmarkt
Tag Eins-Donnerstag (28 Marsch 2013)/ Day 1-Thursday (28 March 2013)
Hotel yang didiami menyediakan kemudahan ’guest kitchen’. So, kami tidak mengambil pakej breakfast yang disediakan oleh hotel kerana yang dikenakan EUR5.90/person. Nak save budget la katakan. Hala tuju pertama ialah menuju ke Naschmarkt. Kami membeli day pass tiket di Stesen Keplerplatz yang terletak tidak jauh dari hotel. Naschmarkt memang terkenal dengan deretan kedai yang menjual aneka produk tempatan. Walaupun, sebahagian kedai masih belum dibuka ataupun memang tak dibuka pada hari weekdays. Rupanya Flohmarkt (Flea Market) hanya berlangsung pada hari Sabtu.
Perencah nasi goreng pun ada dijual!
Tips#2: Kalau berada di Viena 2 hari, moleklah mengambil day pass 48 hrs (EUR11.70). Kami silap pencaturan dengan membeli day pas 24h sebanyak dua kali (1 day day pass adalah EUR6.70, so 2 hari =EUR13.40, dah rugi EUR8 untuk dua orang!). Semak harga tiket di sini
Tahukah anda negara Austria dulu pernah mempunyai raja. Namun, kini telahpun menjadi sebuah negara republik?
Seterusnya kami mengorak langkah menuju ke Schloss Schönbrunn (Schönbrunn Palace). Schönbrunn bermaksud ‘beautiful spring‘. Terdapat Easter market di perkarangan istana. Walaupun, masih sejuk dengan suhu sekitar 7oC, tetapi suasananya agak meriah, dengan orang ramai membeli persiapan sambutan perayaan easter ditambah dengan kehadiran pelancong. Kami mengambil pakej Imperial Palace untuk memasuki kawasan indoor Istana. Harga yang dikenakan boleh tahan, seorang dewasa dikenakan EUR 10.50/78kr/RM41. Kami meneroka ruangan dalaman hampir sejam berbekalkan audio yang diberikan. Dekorasi dan bahan pameran yang dipamerkan agak cantik, tetapi tiada ’wow’ factor kalau nak dibandingkan dengan harga tiket yang mahal! So, nak kata berbaloi tu, tak de la berbaloi sangat. Tapi entah mengapa, kat dalam palace tu memang penuh dengan pelancong!
Easter market di hadapan perkarangan istana
Di belakang kawasan istana terbentang taman yang seluas mata memandang. Sepatutnya memang cantik sebab dah masuk musim spring, so baru la sesuai dengan namanya ‘beautiful spring'. Tetapi,  ekoran suhu masih rendah dan musim sejuk yang panjang, maka bunga-bunga ditanam masih tertimbus dek salji yang masih belum cair sepenuhnya. Alahai..rugi la pulak.

Tips#3: Audio Guide dibekalkan kalau masuk Schloss Schönbrunn (termasuk harga tiket). Tapi, tak de earphone. Kene pegang letak dengan telinga macam bercakap telefon. So, jangan lupa bawa earphone sendiri (Yang jenis biasa untuk telefon), nanti tak la lenguh tanya sejam pegang benda tue.

Guide#1: Bukan semua student boleh mendapat student price apabila ingin memasuki Museum, istana dan seumpamanya di Vienna. Misalnya hanya pelajar dibawah umur 25 tahun ke bawah boleh mendapat student price bagi yang ingin memasuki Schloss Schönbrunn. Itupun hanya boleh dapat 10% diskaun.

Seterusnya kami menuju ke Viena Islamic Center untuk menunaikan solat. Alhamdulillah, rupanya syiar islam juga bersinar di bumi Austria. Memang di sekitar Bandar kelihatan juga, wanita-wanita yang memakai tudung. Masjid di Viena Islamic Center merupakan yang terbesar di Vienna dan pembinaannya ditanggung oleh Negara Arab Saudi. Masjid tersebut luas dan selesa. Sempat juga solat berjemaah Asar bersama rakyat tempatan. Ramai juga solat berjemaah walaupun lokasi masjid sebenarnya agak jauh dari Bandar dan kawasan perumahan.  Sungguh tenang terasa dapat menunaikan solat dan bertemu muslim dna muslimat tempatan ketika bermusafir.
Viena Islamic Center
Guide#2: Viena Islamic Center terletak di kawasan Floridsdorf. Tidak jauh dari staion Neue Donau (laluan underground U6). Malah, menara masjid setinggi 32m dan kubah yang bewarna biru kehijauan kelihatan jelas tersergam indah dari kejauhan.

Usai solat, kami menyambung langkah ke kawasan tengah bandar Vienna pula. Bermula dari Parlament or Hohes Haus (Austrian Parliament Building) dan seterusnya melalui taman Volksgarten ke Weltmusuem Wien. Banyak juga Muzium di kawasan tersebut. Tidak jauh dari situ, terdapat Naturhistorisk Museum Wien (Natural History Museum Vienna) dan juga Kunsthistorisches Museum Wien.  Bersebelahannya terdapat MuseumsQuartier yang menempat beberapa lagi museum dan galeri seni antaranya adalah Leopold Museum dan juga MUMOK (Museum of Modern Art Ludwig Foundation Vienna). Namun, kami sekadar melewati dan tidak melawati kerana Cik Puan Isteri kurang meminati seni dan sejarah negara-negara Eropah.
Music hall di Vienna juga ada di merata tempat
Seterusnya kami menjengah pula ke kawasan laluan shopping di tengah kota Vienna. Sememangnya,Vienna juga turut dikenali adalah most expensive city. Lalu, seperti biasa, kami hanya sekadar mencuci mata. Oh ya, di tengah Bandar banyak juga tempat Orkestra. Maka, memang banyak kelihatan pekerja-pekerja yang menjual tiket. Teringin juga, penulis DKKC merasai pengalaman menonton persembahan orkestra secara live. Tetapi terpaksa la dilupakan kerana harga tiket boleh tahan mahal, dalam EUR 40 juga. So, tengok kat you tube je la..
Suasana malam di Viena. Bangunan Österreichisches Filmmuseum di hadapan Albertina Museum
*Panjang pulak Part1 di Vienna, nampaknya kena la bersambung Part 2.
Next post: Viena Part 2 - Now or Never

3 comments:

  1. Pernah pergi Austria tapi saya tidak pergi Vienna. Austria dan Hungary is currently in my travel bucket list. Kalau pergi Europe lagi, nak visit these two.

    ReplyDelete
  2. tqs a lot for sharing.. kalo ada rezeki sampai sana, boleh kongsi info ni..

    ReplyDelete
  3. Saya akan ke sana dec ini .bole tahu tempat yg saya bole pergi. Kami hanya 3 mlm

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...