Tuesday, October 15

Lagi-lagi Beraya di Perantauan - Aidiladha 1434H Copenhagen

Hati mana yang tidak sayu tatkala mendengar alunan takbir raya bergema dari youtube. Inilah lumrah insan yang bergelar perantau, perlu berkorban di medan ilmu. Inilah baru namanya hari raya korban.

Aidiladha kali ini disambut bersederhana. Lebih-lebih lagi, tarikh hari raya jatuh pada hari minggu. Namun, semangat beraya tetap ada. Penulis DKKC Bersama-sama rakan-rakan yang lain menunaikan solat aidiladha di Korsgadehallen iaitu sebuah dewan serbaguna di Nørrebro tidak jauh dari pusat bandar Copenhagen. Majlis solat tersebut dianjurkan oleh Danish Islamik Center.
Papan tanda ke arah pintu masuk bangunan Korsgadehallen
Solat bermula jam 9.15 am. Menjelang jam 9am, orang ramai mulai memenuhi dewan. Kelihatan, kebanyakan mereka dari pelbagai negara, namun rata-ratanya dari timur tengah seperti dari Turki dan Lebanon. Ada juga seperti orang tempatan (Danes) yang mungkin baru memeluk Islam.

Takbir yang dibacakan beramai-ramai adalah tidak sama alunannya yang biasa didengari di Malaysia. Maka, 'feel'nya kurang. Tapi, bagus juga, kalau tidak sudah tentu bertambah sayu hati mendengar. Yang menariknya, jualan makanan, minuman, buku-buku agama turut dijual dipinggir di dewan.
Jualan makanan dan minuman turut dijual
Ruangan dewan hampir penuh sewaktu solat bermula. Jualan belon pun ada untuk kanan-kanak. Gambar dari Blågården.
Khutbah pertama dibacakan di dalam bahasa arab dan disampaikan oleh Ustaz Mohamed Imran Angullia yang dijemput khas dari Singapore dan kemudiannya terjemahan di dalam bahasa danish di sampaikan oleh Imam tempatan Abu Jibreel. Tapi pelik juga sebab sejurus tamat solat sunat aidilahda orang ramai mulai bangun. Yang sedihnya, tatkla imam membacakan khutbah, hanya tinggal separuh je yang masih berada di saf-saf. Yang lainnya sedang sibuk membeli juadah makanan dan bersembang. Mungkin budaya mereka berbeza.

Namun berdasarkan petikan dari laman soal jawab agama, khutbah bagi solat hari raya hukumnya sunat. Menurut Imam as-Syaukani; “Aku tidak menemui sebarang pandangan mewajibkannya”.(Nailul-Autar, Kitab al-‘Idain). Oleh demikian, solat hari raya adalah sah sekalipun tanpa diikuti dengan khutbah selepasnya. Namun perbuatan tersebut adalah makruh. Begitu juga, makruh–menurut mazhab Imam Syafi’ie- seorang menghadiri solat hari raya tetapi tidak mendengar khutbah hari raya atau bercakap-cakap ketika khutbah disampaikan atau meninggalkan majlis tanpa menunggu khutbah.
Ustaz Mohamed Imran menyampaikan khutbah
Ramai yang mula bangun dan meninggalkan saf sewaktu imam sedang membaca khutbah
Sesi bergambar kenangan dengan Ustaz Mohamed Imran.
Usai solat, kami menyerang ke rumah 'Abg Long', rakyat Malaysia yang telah lama menetap lebih dua dekad di bumi Copenhagen. Leka makan, hingga terlupa nak ambil gambar. 

3 comments:

 1. selamat hari raya aildiladha imran. time kasih atas layanan nasik ayam yang sedap haritu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selamat hari raya. Terima kasih sudi bertandang ke rumah kami :)

   Delete
 2. Sungguh indah lebaran di sana sahabat.. saya sangat kagum walaupun sekedar melihat di gambar di atas.


  dekorasi rumah minimalis

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...