Sunday, February 10

Shopaholic la sangat di Milan, Itali

Day 1: Venerdì (Jumaat)/1 Febbraio 2013-Milano, Italia

Hasrat hati untuk berjalan-jalan meredah ke Itali mungkin sudah agak lama, tetapi ia lebih sekadar angan-angan. Tapi pabila peluang menjelma, Alhamdulillah angan-angan pun menjadi kenyataan. Manakan tidak, mata mana yang tak terpinar melihat flight tiket dari tempat kami di Copenhagen menuju ke Milan hanya 386 kr (RM215) je, pergi balik. Walaupun hanya dengan penerbangan tambang murah Easyjet, tapi tak kisah la kan, janji selamat sampai. Perjalanan di awan biru selama 2 jam 10 minit disulami dengan aktiviti merangsang minda dengan bahan bacaan di Ipad. Sekali-sekala dari nun jauh kelihatan banjaran dan gunung yang diselaputi ais. Indah sungguh ciptaan Allah SWT.
 “Dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapkannya supaya ia tidak menghayun-hayunkan kamu, dan Dia mengadakan sungai-sungai serta jalan-jalan lalu-lalang, supaya kamu dapat sampai ke matlamat yang kamu tuju.” Surah al-Nahl: 15)

Harapkan cerah sampai ke destinasi, tapi malangnya berkabus pula di Milan. Langit kelabu tebal menyambut kehadiran penulis DKKC dan Cik Puan Isteri yang buat pertama kali memijak bumi  Itali tatkala menjelang jam 12 tghr. Awan yang terpilu membaluti seluruh kawasan, sedar-sedar kapal terbang Airbus A320 EZY 2654 dah pun selamat mendarat. Papan tanda "Benvenuti in Italia" (Selamat datang ke Itali) jelas tertera sewaktu melewati ruangan arrival Terminal 2 di Milano Malpensa Airport. Kami memilih untuk menaiki Malpensa Ekpress yang berlepas dari Terminal 1 untuk ke Milan City Center, sejauh 45 km dari airport. Lantaran itu, kami harus menaiki free shuttle bus dari Terminal 2 ke Terminal 1. Setelah 50 min, dengan bayaran tiket EUR10, maka tibalah kami di stesen keretapi utama di kota Milan iaitu Milano Centrale.

Info: Banyak perkhidmatan bus dari Terminal 2 (khas untuk flight Easyjet) ke Milan City Center dengan bayaran tiket EUR10 (ambil masa sejam).

Langkah kaki pantas terus diatur mencari hotel penginapan yang hanya selama ini dilihat di dalam peta google maps. Hotel Nettuno [Via Tadino 27, Stazione Centrale] dipilih kerana lokasi yang strategik berdekatan Stesen Metro Lima dan juga kerna harga yang berpatutan. Usai menjamu perut dengan bekalan yang dibawa dan solat, tanpa berlengah lokasi pertama yang dituju adalah Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci (National Museum of Science and Technology Leonardo da Vinci) di Via San Vittore 21 - 20123 Milano. Dek kerana sudah lewat petang (jam 3.45ptg) kami hanya di kenakan EUR4 (RM16.50) untuk last minute visit disebabkan museum ditutup jam 5 pada hari weekdays. Rupanya Leonardo da Vinci bukan setakat seorang pelukis malah beliau juga adalah sculptor, architect, musician, mathematician, engineer, inventor, anatomist, geologist, cartographer, botanist, . dan juga penulis. Kiranya semua bidanglah dia ni berbakat.

Info: Harga tiket masuk ke National Museum Leornado adalah EUR10/RM41 dan EUR7/RM29 untuk student  price. Sebenarnya tak berbaloi sangat kalau dikenakan RM41 untuk masuk muzium cam gitu2 je.
Museum Leonardo Da Vinci menempatkan berbagai  sceince section antaranya  energy, health, art dan juga transportation
Matahari sudah mula condong ke barat. Pukul 5.00 petang bererti sekitar ½ jam lebih lagi waktu maghrib akan masuk di kawasan Milan. Kami membatalkan hasrat ke lokasi letaknya karya lukisan tersohor Leornado Da Vinci yang terkenal di Milan iaitu ’The Last Supper’. Dikhabarkan kalau hendak melihat  karya tersebut di “Santa Mariadella Grazie Chuch”, hanya 20 minit je dibenarkan, itupun kena booking tiket seawal 2 bulan. So, kirim salam je la kat Leonardo da Vinci. 

Lantaran itu, kami terus ke Piazza del Duomo. Antara landmark yang terkenal adalah Duomo dan Glass Dome Galleria ataupun Galleria Vittorio Emanuele II. Di dalam Galleria tersebut tersergam megah butik Prada dan Louis Vuiton dan juga beberapa kedai ternama yang lain. Niat di hati ingin melihat-lihat suasana malam di Kota Milan. Tetapi suasana di luar agak kelam. Kerlipan lampu tenggelam kerana langit malam sangat kelabu diselubungi kabus. Musim sejuk masih berbaki walaupun sudah tiada salji. Ditambah dingin malam, kami memutuskan untuk melabuhkan perjalanan hari pertama dan pulang ke tempat penginapan sambil mencari kedai Pizzeria. Jangan tertukar ye Cik Kiah, Piazza bermaksud ’square’ dan Pizzeria baru la kedai piza.
Duomo at Night
Kalau ke Itali memang tak sah kalau tidak menjamah kepingan pizza  yang sememangnya terkenal dari negara tersebut. Kami singgah di Kedai Pizza D’asporto (Pizza The King). Bukan senang nak order pizza, semuanya dalam bahasa tempatan dan ada puluhan jenis. Dengan isyarat tangan dan berbicara seolah ayam dengan itik, kami akhirnya memilih sekeping Pizza vegi max size. Nah, amik kau, kena EUR14/RM58 sebiji! Max size tu memang gedabak punya besar. Rupa tak cantik, tapi memang menyelerakan pekena true Italian pizza!

Day 2: Sabato (Sabtu)/2 Febbraio 2013
Tahukah anda orang Italian hanya minum coppuccino di pagi hari (sebelum jam 11)?
Buon giorno! (Selamat Pagi!) Rintik-rintik hujan membasahi bumi Milan pagi itu. Tatkala mengutarakan soalan kepada receptionist hotel, tempat mana yang elok dan best untuk bersarapan, receptionist dari Sri Langka itu mencadangkan kami ke il bar di Marco tidak jauh dari hotel. Pelik juga, kami nak minum kopi coppuccino je, tapi bukan nak teguk minuman keras di Bar! Rupa-rupanya memang semua kedai kopi/caffè di sini dinamakan Bar. So, jangan pandang serong ye, kalau orang melayu masuk bar di Itali. Seterusnya kami ke square kecil di Lima untuk menjengah Pasar Minggu di situ. Tanpa menghiraukan desah angin dan hujan yang menyejukkan, lorong-lorong gerai diredah satu persatu. Kebanyakan barangan yang dijual adalah sayur-sayuran dan tangkapan hasil laut yang segar megar dan juga barangan dapur. Banyak juga sayur-sayur yang pelik2 kelihatan.
Macam-macam ada!
Penerokaan hari kedua di Itali dimulakan ke Castello Sforzesco (Sforza Castle) menggunakan Metro Line M1 (warna merah). Sistem pengangkutan awam di Itali (metro underground dan keretapi) boleh dikatakan agak efisien dan juga bersih. Kami mengambil 24hrs day pass dengan kos EUR4.50/RM18.50 seorang dan ianya sangat berbaloi serta murah. Jarak dari Lima Station ke Cairoli station tidak jauh, hanya mengambil masi lebih kurang 12 min. Dan jarak dari metro station ke Sforza Castle juga tidak la jauh. Castle ini memang berbaloi-baloi untuk dilawati dan hanya dikenakan EUR3/RM12 (student price= EUR1.5). Walaupun tidaklah secantik castle2 lain di Eropah, tetapi bahan pameran yang di pamerkan agak menarik. Di situ juga terdapat beberapa museum di dalam satu kawasan dan juga taman yang luas. Dan antara yang menarik adalah the Sala Delle Asse iaitu satu bahagian ceiling, hasil kerja tangan Leonardo da Vinci.
The Torre del Filarete yang terletak di Sforza Castle
Seterusnya kami bergerak pula ke Pinacoteca di Brera (Brera Art Gallery). Di situ letaknya galeri lukisan terkenal dari seluruh pelosok Itali. Kami memutuskan untuk segera beredar setelah tiba. Kenapa? Hmm dek kerana sudah muak dan pening menghayati seni dari pagi. Lalu seterusnya kami meredah laluan jalanan ke square yang menempatkan Teatro alla Scala (La Scala), opera house terkemuka di Milan. Nak jalan2 kat Itali sangat kan...jalan lah sepuas hati. Tetapi banyak laluan pejalan kaki di situ hanya berturapkan batu-batuan yang tidak sekata, lalu mempercepatkan proses kaki menjadi lenguh dan letih.
Pengunjung menunggu arahan dari bodyguard yang memberi arahan dan kebenaran untuk masuk. Tak boleh ambil gambar dalam kedai tu. 
Dari kejauhan kelihatan orang ramai beratur dan berkumpul. Rupanya semua orang sedang beratur nak masuk kedai roti! Kami yang pelik pun terjoin sama dan masuk barisan. Kedai Panzerotti Luini [Via Santa Radegonda, 16, 20121 Milano] tersebut memang menarik dengan bermacam jenis roti pastry. Tapi tak la nampak macam roti sangat, lebih kurang karipap bersaiz besar je. Yang hebatnya, siap ada bodyguard you! Dah macam nak masuk kedai emas la pulak.

Tidak jauh dari kawasan tersebut terdapat banyak deretan butik pakaian dan juga gedung-gedung menjual kasut dan beg. Di sini, ramai betul wanita yang memakai beg LV dan ramai juga yang bergaya dengan Alviero Martini 1a Classe Handbags. Rupanya brand Alviero Martini ni memang dari Itali. Patut la banyak orang pakai kat sini. Tak kenal ke? Ala yang handbeg jenis kulit design vintage yang ada peta dunia tu la. Apa yang pasti setentunya barangan-barangan kat sini adalah yang asli. Di sini, membeli barangan palsu adalah menjadi suatu kesalahan tau.
Deretan bendera-bendera dari pelbagai negara sempena Universal Exposition (EXPO 2015)  
Milan memang syurga untuk membeli belah especially for designer stuff dan juga bagi orang yang mempunyai poket yang tebal. Tapi kalau poket nipis pun boleh asalkan ada kad kredit gold platinum berkeping-keping sekeping dua. Kononya, kat Milan ni seolah pentas catwalk, orang bergaya sakan dan memakai jenama branded2. Tapi sebenarnya tak de la nampak sangat. Mak cik dan nenek di Copenhagen lagi pandai bergaya. Tapi mungkin kerana tak kelihatan kerana berselubung di sebalik jaket tebal menahan kesejukan, kot.

``Banyak betul Kedai jenama Saldi kat Milan ni.'' Kata Cik Puan Isteri.

Hehe..rupa-rupanya 'saldi' tu bermaksud 'sale' dalam bahasa Italy. Kami tak berani nak ke kedai branded2 sangat. Nanti tersangkut dan terbeli pulak. Setakat window shopping dan cuci mata yang dimasuki habuk cukup la. Dan kalau jurujual datang melayan bagitau je "Grazie, vorrei dare un'occhiata," (terima kasih, saya lihat-lihat dulu).
Piazza del Duomo
Sebelum meninggalkan kota Milan untuk bergerak menuju ke Pisa plak, kami sekali lagi ke Piazza Del DuomoThe Duomo ataupun Cathedral bukanlah sesuatu yang perlu dibanggakan oleh orang muslim. Cukuplah sekadar melihat-lihat senibina gothicnya. Oh ya, di kawasan dataran tersebut memang seramai-ramainya Pak2 Itam yang suka-suki je datang menghampiri pelancong yang lalu-lalng,dan offer nak bagi tali benang berwarna-warni konon ada luck dan charm. Ada juga yang terus datang dan mengikat wristband ke tangan orang.  Lepas tu, boleh pulak mintak suruh orang bayar. Kami berbuat dek je, betullah apa yang disarankan oleh web www.italyguide.it, ‘It's ok to be rude towards this kind of people’.

Tapi, buat tak layan pun ada juga yang asyik datang mengacau. Naik serabut kepala. Nak berposing bergambar pun terganggu. Dan ada satu lagi taktik scam ialah depa2 ni sengaja tabur biji jagung berdekatan dengan kita, bila bergambar. Maka, berduyun la burung merpati yang tidak bersalah datang makan. Modus operandi mereka mudah je, mula-mula suruh kita tadah tangan, sebab kononnya nak bagi suruh kita bagi makanan kat burung2 dan juga bergambar dengan burung. Pastu, mereka akan paksa tanpa rela minta bayaran.

Dan dah ada mangsa dah pun yang terkena. Nasib baik melayang EUR2 je. Huhu.
Ada pernah kena tipu daya scam macam ni?

Next post: Pisa, Menara Condong Lagi Senget!
Incoming searching tags: panduan ke milan, melancong ke milan. tips ke milan itali, melawat milan, jalan.jalan ke milan, melancong ke itali

11 comments:

  1. best best..!!! tak pernah sampai lagi... tqs for sharing..

    ReplyDelete
  2. blog encik bakal jadik blog favourite saya! yuhuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasig Suraya kerna sudi singgah minum kopi di blog ni

      Delete
  3. Salam,
    Saya selalu jadi mangsa scam mecam ni. Di mana saja di dunia ni, nama saja Makhluk Asing, siap kena sembelih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      Perlu sentiasa berhati-hati. Tapi kekadang tu, kalau memang dah takdir nak terkena nak buat macam mana

      Delete
  4. Best blog ni, baru terjumpa mlm ni tau

    ReplyDelete
  5. salam...ayah saya merancang utk ke London-Italy-Paris Oct ini...tgh riki2 utk plan itinerary mereka ke sana..gi berdua dgn adik sepupu je..thanks for sharing the info..any tips n trick to share lg tak? :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum
    Info yang menarik. Asal kelantan ea? Duduk kat mana?

    ReplyDelete
  7. Unik betul bangunan kat Italy ni ye....

    Tak sabar-sabar pulak nak g Italy November akan datang ni... huhu....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...