Kokosnød ris? Apekemende tu..Kokocrunch tahu la kan. Hehe..Kokosnød ris ni dalam bahasa Danish, tapi dalam bahasa Melayunya adalah Nasi lemak. Nasi Lemak Antarabangsa kat Kg Baru, KL tu belum tahap internationale lagi. Ni baru la antarabangsa, nasi lemak versi Denmark..
Al-kisahnya, kelas Danish yang penulis DKKC ikut sekarang dah pun masuk module 4. Kalau nak diikutkan tahap 4 nih, dah masuk fasa semakin advance la. Tapi, rasanya belum boleh cakap Danish berabuk lagi, berhabuk ada la. Minggu lalu, Cikgu kelas kiteorang, Jesper Hendeg suruh buat karangan lagi, tapi kali ni tulis resepi masakan masing2. Nak buat projek kogebog (Buku masakan) katanya. Jadi rakan sekelas penulis yang sememangnya antarabangsa pun tulis la karangan resepi masakan tradisi masing2. Ada yang dari Lithunia yang tulis resepi 'Ingefærkiks' (Ginger Biscut), Tianjin Pankek (China), Apple cake (German) dan juga macam-macm lagi. Apa lagi, penulis DKKC pun tulis la pasal Kokosnød ris. Ni dia resepi nasi lemak versi orang Denmark. Kalau tak paham tu, buat2 paham je la ye.
Jeg kan godt lide at lave og spise ’nasi lemak’ fordi det er lækker, smager godt og meget populært i mit hjemland, Malaysia. Der er også populært i Singapore. Jeg håber, at jeg kan lære dig hvordan du kan lave denne ret. Nasi lemak er nem at tilberede. Du har brug for:
A) Kokosnød ris
2 kopper ris
2 kopper vand
3 skalotteløg (skåret i skiver)
15 teskefuld tyk kokosmælk
1 skive ingefær
Sukker og salt efter smag
B) Rejer Chili Pasta
1 rødløg (skåret i skiver)
3 teskefuld madolie
3 teskefuld tamarind juice
5 teskefuld chili pasta
150 g af små rejer
4 hvidløg
Først kog kokos ris. Bland alle ingredienserne. Kog risene i cirka 40 minutter. Så tilsættes chili og løg til pasta. Varme madolie i en gryde. De Skivede løg steges indtil de bliver brun. Blander de pasta og stegt. Tilføj tamarinde og rejer. Tilføj sukker og salt. Kog indtil sovsen tykner.
Nogle gange vi spiser den med kogt æg, agurk og stegt små fiske. Nasi lemak er godt til frokost eller middag, men sometid vi også spiser retten til morgenmad.
Haha..sempoi tak karangan..macam budak sekolah rendah pon ada. Ni pun setelah 'contengan' bulatan2 merah tanda grammatical error dari cikgu..
P/S: Tak tahu ikan bilis dalam bahasa danish ape mende. Tukar jadi nasi lemak udang (rejer). Hentam sajalah..
waahh.. ni boleh hantar resipi ke editor magazine @ Denmark ni.. lapar pulak mlm hari nampak nasi lemak ni..
ReplyDeletewah..tergeliat lidah nak baca...
ReplyDeleteserius terliur dengan nasi lemak dia. aiyayayayy. masa buat karangan tu kena letak gambar jugak ar?
ReplyDeleteSalam Yong, hmm lama akak tak makan nasik lemak.
ReplyDeleteSalam
ReplyDeleteNampak gambar tu cantek sgt,menyelerakan.
Baguslah dh boleh tulis bahasa sana, mcmmana bunyinya ya..
wahh nampak sedap tuh! bila lah boleh merasa agaknya ;)
ReplyDelete@MULAN:tak pe kat sana banyak kedai jual nasi lemak, senang nak cari
ReplyDelete@Lovekampungku:senaman mulut dan lidah :)
@fara:gambar sebagai gambaran je
@MOHKEMBARA: Memang best bila makan nasik lemak
@mamaju: Bahasa danish bunyi pelik sket
@Hisfazilah: jom la turun ke copenhagen!