Budak-budak memang suka makan cornflakes, rangup. Mak budak dan bapak budak pun suka jugak kan. Bukan mak dan bapak budak pun lagi suka. Kebetulan stock cornflakes ada sekilo lebih lagi, maka salah satu cara nak perabihkannnya, adalah buat sekut cornflakes..hehe
Atas permintaan penulis DKKC, chef Alafiza tak buat biskut femes Cornflakes Madu tu. Eissh tak suka la makan biskut melekit-lekit kat tangan. Bak kat orang Kelate, belengah. So, kukis berteraskan cornflakes yang dipilih adalah Cornflakes Crünchy Münchy. Namanya telah diubah suai, supaya kedengaran ala-ala Scandinavian sket..haha
Ini dia resepinya puan-puan. Acu cuba try teh deh..
Cornflakes Crünchy Münchy
Cornflakes Crünchy Münchy
Made in Denmark. By Den lille Kok Alafiza
Original recipe from : Myresepi.com
250 g Mentega
200 g Gula perang
2 biji Kuning telur
150 g Cornflakes –dihancurkan sedikit
150 g Tepung jagung –ayak
150 g Tepung naik sendiri –ayak
Brown Sugar |
Kalau dah namanya kukis cornflakes mesti la ada cornflakes. Yang ni jenis plain. Biskut healthy diet gitu |
Standard Operating Procedure (SOP) adalah seperti berikut;
1. Mentega, gula di kacau rata dan masukkan kuning telur. Pukul lagi. Masukkan cornflakes dan gaul lagi.
2. Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri demi sediki. Gaul hingga sebati
3. Susun di atas dulang. Bentukkan mengikut citarasa masing2
esok aku start buat kuih raya
ReplyDelete:-)
memang boleh masak la kat kolej ni. haha
ReplyDeleteAda singgah di blog kawe ko? Salam perkenalan dan salam ramadhan untuk orang Copenhagen. Selamat hari raya juga.
ReplyDeleteHans: Bagus, buat jgn tak buat!
ReplyDeleteVampire&his lady: masak kat kolej?
Imran Taib: Yep, ada singgah blog oghe Oslo.
saya suka saya suka
ReplyDeletebila makan je terus nak tanya, siapa buat ni, sedap nya..terima kasih kerana mengenyangkan orang bujang ni^^