Thursday, May 26

Aman Kampung Laman

Salam 1Dunia,
Tatkala ini, empunya penulis DKKC setentunya sedang lena dibuai mimpi di dalam flight TG 951 Thai Airways di awangan mungkin berada di altitude lebih 10,000m. Dari Copenhagen singgah di Suvanarbumi, Bangkok dan seterusnya menuju ke KLIA dan terus keKB. Perjalanan beribu batu tak lain tak bukan adalah untuk pulang ke kampung halaman tercinta selama 14 hari.

Sungguh lama tidak menghirup udara kampung. Hati rindu tidak terkira. Lantaran itu, dititip secebis video lagu penyanyi pendikir pujaan Halim Yazid, bertajuk 'Aman Kampung Laman' sebagai gambaran jiwa dan perasaan takkala ini...layanz

Saturday, May 21

Danish is Fun

Sekarang aku dah berada di Module 3 bagi Kelas Bahasa Danish. Module 3 bermaksud ‘moderate’. Setelah berbulan-bulan mengharungi module 1 (beginner) dan module 2 (intermediate), aku mula berani merajinkan diri ke sesi ‘sofasnack’ pada setiap Selasa. Sofasnack adalah aktiviti borak-borak bersama sukarelawan warga tua dengan tujuan untuk meningkatkan jati diri dalam berbicara dalam bahasa Danish.


Dan tiba giliran seorang Nenek tua bernama Otte Olsen yang gigih datang bersama tongkatnya. Walaupun aku kira, dia baru berumur lingkungan 75 tahun, namun dia masih lagi pandai bergaya dan mengenakan mekap yang nipis dan fesyen yang bersuaian mengikut tahap umur.

Sementara pelajar lain mengambil kerusi memasuki bulatan, Nenek Otte Olsen mula bersuara.

“Hvor mange lander kursister kommer fra  i dag? (how many countries, student came from today?) 

Dia tanya setiap orang. Seorang demi seorang. Ada 18 orang kesemuanya. Dan tiba giliran aku..

Aku sengaja berdiam diri. Semacam kuiz,  suruh Nenek Otte tu meneka.

“Er du fra Kina? (Are you from China?)” Tekaan Nenek Otte
Aku mengeleng kepala ke kiri dan ke kanan. Berfikir sejenak, muka aku ada Chinese look ke?

“Er du fra Indonesien? (Are you from Indonesia?)”  Teka Nenek Otte lagi

“Nej (No).”  Jawabku ringkas

Seorang mamat Hungary bergegas ke Library bersebelahan. 30 saat kemudian datang membawa sebiji (ke sebuah?) glob. Kalau ada duit lebih, memang aku bagi kat dia..rajin bebenor.
Lantas aku ambil Glob dan tunjukkan kat Nenek Otte, mana letaknya Malaysia. Siap tunjuk mana Indonesia, Singapore dan Thailand.
Dia terdiam tanda faham. Tapi tiba-tiba mencelah

Ahh..Du kommer fra Bali! (Oh..you came from Bali)”

Pelajar lain senyum. Aku jawab je “Ja (yes)”. Malas dah aku nak layan.
Apepela Nek! Getus hatiku

--------------------------------------

Suatu tengahari yang tenang di Pasaraya kecil bernama Netto di kawasan Sorfgenri.

Aku melilau mencari seekor ayam untuk dibawa balik dan dimasak gaya kepsi. Tiba di kaunter bayaran, dengan penuh keyakinan tahap riak aku cuba berbahasa Danish dengan Minah Salleh cashier itu.

 “Hvad koster er det? (How much is that?)“ Soalku berhemah

“Det er 39.95kr. Noget andet? (It is 39.95kr. Anything else?)” Tanya Minah Salleh cashier.

“Nej. Det er kun Kylling i dag (No, it's only chicken for today)” Jawabku lancar

Cashier Minah Salleh itu memberi resit sambil berkerut dahi. Aku berlalu.
Alamak..alapak..tetiba baru tersedar aku tersebut Kyling (chicken) dengan sebutan Killing seolah aku hanya nak membunuh.

Patutla Pak Cik Salleh dan Mak cik Salleh kat belakang tadi pandang semacam je. Aku terus bergegas melarikan diri keluar dari situ dan memecut laju dengan kejuan 23km/hr dengan bas..ikal.

Friday, May 20

Logo Tourism Negara Mana Yang Paling Cantik?

Kita biasa melihat pelbagai reka bentuk logo negara bagi tujuan pengiklanan dan promosi pelancongan sebuah negara. Sebenarnya adalah sangat sukar untuk memilih sekeping logo yang boleh melambangkan sesebuah negara dan seterusnya memikat hati orang ramai agar pergi melancong ke sesebuah negara tersebut.

Ada negara yang memilih logo dengan menggambarkan budaya dan ciri unik negara mereka seperti Australia-Kanggaru&Matahari, Canada-Daun Maple, Holland-Tulip. Ada yang menggunakan ciri geografi negara mereka seperti Cyprus-Pantai, Namibia-Padang Pasir, Madagascar-Pulau/Peta dan ada juga yang memilih logo yang mempunyai aksara unik seperti Negara Sepanyol (espana), Egypt dan Qatar. 

Ada juga yang menggunakan corak menyamai bendera seperti negara Sweden, South Africa dan France. Namun, apa yang pasti hampir semua negara menggunakan warna yang berwarna-warni dan ceria.
Logo Tourism Malaysia vs Denmark
Tourism Malaysia menggunakan lambang bunga kebangsaan iaitu bunga raya yang berwarna-warni dengan tagline ‘Malaysia Truly Asia’. Manakala negara Denmark lebih selesa menggunakan lambang yang ringkas berbentuk ‘love’ dengan berlatar belakang warna dan corak bendera Denmark iaitu merah dan putih. Kedua-duanya nampak unik dan mempunyai corak yang menarik.


Sebuah laman web komuniti dunia korporat BNET (The CBS Interactive Business Network) telah menyenarai 10 negara yang mempunyai logo yang lebih cantik dari USA iaitu Peru, India, Australia, Mexico, Bermuda, Britain, France, Sepanyol, Egypt dan  Bahamas kerana didapati mempunyai nilai-nilai yang tersendiri.

Namun bagi DKKC, rekabentuk logo terbaik adalah dari Negara Brazil, Moldova dan Bahamas kerana mempunyai warna yang lebih ‘eye catchy’ dan juga design yang unik dan menarik.

Jom kita tengok logo tourism bagi kebanyakan negara di dunia ini yang mana yang paling cun!

Wednesday, May 18

Musim Panas di Malaysia VS Summer in Europe

Cahaya sang suria kekadang memberi sinar kebahagiaan tetapi boleh juga membawa  kesengsaraan

Baru-baru ini ramai rakyat Malaysia gundah gulana dan keluh kesah akibat peningkatan darjah kepanasan suhu di persekitaran. Akhbar Berita Harian, melaporkan Jabatan Meteorologi Malaysia menyatakan bahawa negara sedang mengalami musim monsun barat daya yang secara relatifnya adalah lebih kering dan panas berbanding bulan-bulan yang lain.

Pada masa yang sama,  kehadiran ribut tropika Aere di timur laut Filipina serta sistem tekanan rendah di  Laut Andaman yang menyebabkan kelembapan udara tertumpu dan menyebabkan keadaan cuaca menjadi lebih panas dan kering.

Bacaan suhu tertinggi ialah 36.2ºC yang direkodkan pada 6 Mei 2011 oleh Stesen Meteorologi Subang. Bacaan tersebut sedikit rendah berbanding suhu yang ‘lebih panas’ dialami oleh Malaysia pada tahun bulan Mei 1998 iaitu 38.9ºC (Stesen Meteorologi Chuping) dan 38.0ºC oleh Stesen Meteorologi Melaka dan Kuala Krai.

Hmm..36.2ºC? Memang agak panas musim panas di Malaysia, namun di Denmark musim Summer dikira bermula apabila terdapat tempat di dalam Negara yang mengalami suhu setinggi 25oC (definisi Danmark Meteorology Institute, DMI). Dan pada tahun 2011, musim Summer tiba awal di Denmark iaitu pada 9 Mei yang lepas (end of June in 2010) yang mana suhu melebihi 25oC di Semenanjung Jutland.

Walaupun, dah tiba musim panas, namun cuaca di sini memang unpredictable kerana Denmark mengalami coastal climate yang sangat dipengaruhi oleh angin dan suhu dari laut sekitar. Apa yang best, suhu sekarang (bulan Mei) lebih kurang 17-21oC yang sungguh nyaman walau dah tiba musim summer dan tak perlu la ‘lari’ ke Bukit Fraser atau Genting Highland atau ke Cameron Highland kalau kat Malaysia bila cuaca panas…T__T

Jom kita jengah apa bezanya Musim Panas di Malaysia dan Summer di Eropah


Tuesday, May 17

The Colour of Spring

Saja-saja testing camera Nikon baru ambil gambar bunga keliling rumah…Layanz warna-warna musim bunga..

Tebang gelam tebang kenanga
Batang tumbang menimpa Kak Limah
Kumbang mengidam nak seri bunga
Bunga kembang di keliling rumah


Bunga dikutip buat karangan
Karangan diletak di atas peti
Telah ku sunting bunga di jambangan

Segar  berseri di taman hati

Next post : Panas di Malaysia vs Summer in Eropah

Monday, May 16

Sepagi ke Museum di Belakang Rumah

Klædefabrik = Clothing Factory. Fabrik tu bukannya kain dalam bahasa Danish tapi kilang. Ini la pentingnya Danish edukesyen :)
Hmm..asyik2 citer pasal gi jalan2 je..tak de keje lain ke..
Habis tu dah tagline blog DKKC ni, ‘ceritera kembara’.. so kene la bercerita..pasal pengembaraan..haha..layankan aje yer..

Pengembaraan kali ini adalah menggunakan basikal. Kat Denmark ni, bikes trip memang popular terutamanya pada musim spring/summer..So, tempat yang dituju adalah Brede Værk Museet (Brede Works Museum). Tak jauh hanya 1.8km dari rumah iaitu 6 min 45 saat dengan mengayuh berbasikal gaya sopan.
Pameran kawasan perumahan pekerja zaman dulu-dulu
Sebenarnya, Museum ni merupakan kilang pada masa lampau (awal 1900-an) dan kemudiannya di convert menjadi museum. Kat luar nampak buruk macam gudang lama, tapi kat dalam canggih manggih jugak la. Tu yang bagusnya kat sini, semua tempat-tempat yang nostalgia dan usang di jaga rapi, lalu anak cicit mereka sekarang dan akan datang boleh la tengok kisah dahulu kala.



Sunday, May 15

Islam Rejser Til Danmark

Pameran Islam di Old Exchange Building (1640), Copenhagen
Cuba bayangkan...gadis minah salleh berkulit putih melepak, bermata biru tapi ayu dengan bertudung litup. Aduss..sejuk mata memandang.. itulah Medina, seorang gadis Denmark yang memeluk agama Islam yang ditemui baru-baru ini di Pameran ‘Islams Rejse Til Danmark’ (Islam’s Trip to Denmark).

Pameran itu diadakan di dewan bangunan lama Stock Exchange berhampiran dengan Christianborg di Copenhagen. Pameran Islam terbesar di Denmark ini diadakan dengan kerjasama dari Muslimer I Dialogue (MID), Danish Mutual Aid (DMAID) dan juga Exhibition Islam (London, UK). Saya kesempatan pergi pada hari  terakhir ke pameran tersebut bersama Sdr Mohd Zamri yang kebetulan berada di Copenhagen atas urusan tugasan kerja di Danish Hydraulic Institute (DHI).
Non Muslim diberi penerangan secara berhikmah tentang Islam
Bahan pameran yang dipamerkan lebih bersifat open dan general seperti Introduction to Islam, Allah’s Prophets, Quran and Science, Islamic architecture, Women in Islam dan lain-lain. Pengunjung turut dihidangkan dengan minuman teh herba yang harum dari Parsi dan beberapa jenis kekacang, manisan serta biji, kapsul dan minyak habbatus sauda’.
First time makan Habbatus sauda..ok la..tapi pahit sket
Terdapat juga pameran fotografi  ‘Mosque in Europe’ hasil photographer Ahmed Krause yang memaparkan senibina masjid di eropah dan serata dunia. Baru la tahu ada je masjid yang cantik dan menarik di German, Poland, Rusia dan juga Hungary. Kalau sebelum ni, dok sibuk nak ke tempat menarik seperti Menara Condong Pisa (Itali) , Eifel Tower (Paris) tak pun Stone Edge (England), kini timbul idea untuk mendekati dan melawat senibina islam di eropah kalau2 berkesempatan ‘tour euro’ nanti. Antaranya ke bekas Masjid di Cordova, Andalusia (Sepanyol) dan juga Blue Mosque di Istanbul (Turki).
Pengunjung beratur mengambil makanan juadah tradisi Morocco+Danish
Sambutan yang diterima bagi pameran pada pandangan saya agak baik. Walaupun kebanyakan yang hadir tentunya adalah golongan Muslim yang berada di Denmark, namun terdapat juga segelintir orang putih yang bukan beragama Islam hadir atas dasar perasaan ingin tahu atau hanya untuk mendekati sejarah tamadun Islam. 

Saya kira, pendekatan yang digunakan, iaitu secara ‘berhikmah’ dan bersifat lebih terbuka adalah sangat tepat. Petugas (volunteer dari MID) tidaklah nampak terlalu aggresif berdakwah dan hanya menerangkan apabila ada pertanyaan, malahan ada je AJK yang langsung tidak bertudung. Semua pengunjung dilayan dengan baik tanpa mengira warna kulit. Dan mudah-mudahan ada non Muslim yang tergerak hati dan mendapat hidayah untuk memeluk agama Islam.
Persembahan Nasyid sebelum persempahan Islamic Rap
Acara lain yang diadakan adalah lebih kepada seni kebudayaan Islam seperti deklamasi puisi dan juga nasyeed. Kami tak sempat mendengar persembahan lagu ‘islamic rap’ dari Zaki Youseff (rapper popular di Denmark keturunan Danish/Egyptian) kerana terpaksa berkejar pulang ke rumah. Kalau diorang jemput Maher Zain sanggup la tunggu. Hmm.. kenapa la tak jemput Maher Zain kan dia asal Sweden, dekat je seberang jambatan tu…huhu

Next post : Sepagi di Brede Works Museum

Tuesday, May 10

Jumpa Tan Sri Muhyidin Yassin di Copenhagen

Bukan senang nak berjumpa Timbalan Perdana Menteri Malaysia face to face. Apatah lagi kalau di jemput dinner bersama. Peluang sebegini memang kami tak tolak..

Tan Sri Muhyidin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia 

Kehadiran TPM Tan Sri Menteri Muhyiddin Yassin ke Copenhagen sebenarnya untuk menghadiri Persidangan Menteri-Menteri Pelajaran Asia-Eropah (ASEMME). Lalu, diadakan satu majlis makan malam bersama komuniti Malaysia di Denmark.
Tan Sri Muhyidin Yassin bergambar dengan sebahagian warga Malaysia di Denmark
Terdapat 157 orang rakyat Malaysia berada di Denmark yang berdaftar di Kedutaan Malaysia. Tapi mungkin angka itu tak sampai, sebab ada je yang dah balik ke Malaysia, tapi tak bagitahu. Pada majlis makan malam itu, terdapat lebih 70 orang rakyat Malaysia yang hadir. Kebanyakan  adalah pelajar, ada yang bekerja dan ada yang telah berkahwin dengan Mat/Minah Salleh warganegara Denmark. Tetiba macam ramai pulak rakyat Malaysia di Denmark. Tapi banyak muka-muka yang kami tak kenal dan tak pernah bertemu pun. Ada juga yang dah hampir 20 tahun merantau ke sini. 
Cik Puan Isteri dan Saya bergambar dengan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin

Cik Puan Isteri dan rakan-rakan dalam berita TV1 (sehari sebelumnya  majlis ringkas bersama Menteri Pengajian Tinggi)
Turut menghadiri majlis itu adalah Datuk Seri Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi. Saya dan isteri serta pasangan jiran kami di Denmark berada di meja hadapan iaitu kira-kira hanya 2 langkah dari rostrum tempat TPM memberi ucapan. So, kene la buat2 fokus khusyuk bila mendengar ucapan Tan Sri Muhyidin..hehe. Duduk semeja dengan kami adalah Pegawai Khas Menteri Pengajian Tinggi, Sdr Arif dan juga CEO MQA Dato’ Dr Syed Ahmad Hussein (duduk sebelah saya). Ada dua orang bodyguard TPM berdiri dibelakang meja kami, nak makan pun tak tenteram..
Bersama Dato' Dr Syed Ahmad Hussein, Chief Executive Director, Malaysia Qualifications Agency
Antara delegasi dari Malaysia yang turut mengiringi TPM adalah  Prof Dr. Rujhan Mustafa, iaitu Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan IPT, Dato' Dr Syed Ahmad Hussein (CEO of Malaysian Qualifications Agency), Prof. Dato' Dr Hassan Said (President/VC Taylor College) dan juga TNC UiTM Prof Dr Nor Saadah Ismail. Kesian juga tengok semua orang dok sibuk nak 'inteprem' ngan TPM je, padahal delegasi yang lain tu , kira VVIP jugak kalau dalam majlis-majlis lain di Malaysia. 
Gambar kantoi aku & cik puan isteri (baju hijua tua & warna coklat) tengah sibuk melahap kuih kole kacang waktu sesi Q&A dengan TPM dalam berita TV1
Kehadiran TPM mendapat liputan media agak meluas dan mengakibatkan ‘muka-muka tak bersalah’ kami & kawan-kawan di sini menjadi femes secara tak sengaja kerana masuk TV1, TV3, berita harian, NST, Utusan dan juga New Sabah Times…haha

Versi TV3 hanya nampak dahi je..huhu
Lagi sekali muka aku keluar kat TV1. 'Si baju hijau menjadi pelakon tambahan'..haha
Berita dalam Utusan Malaysia. Sekali lagi gambar dahi aku yang glamer je yang ade..LOL

Monday, May 9

Copenhagen Sakura Festival 2011

Siapa kata Jepun tu jauh? Haha..kami naik train 30min je untuk ‘ke Jepun’ bagi melihat bunga sakura dan berjumpa dengan gadis-gadis Jepun berkimono..
Bermasa gadis-gadis mix mat salleh+japanese in Kimono
Ye ke? Tak la...ekceli Ahad lepas kami pergi ke Copenhagen Sakura Festival. Festival itu diadakan sejak tahun 2006 dengan kerjasama Kedutaan Jepun dan ditaja oleh beberapa company Jepun di Denmark. Dikhabarkan pada tahun 2010, Sakura Festival dibuat terlalu awal (pada bulan April) dan menyebabkan bunga Sakura belum pun berbunga, dan tahun ni 2011, festival itu mengalami nasib yang hampir sama kerana semua bunga telah gugur jatuh ke bumi, yang ada hanyalah tangkai!!
Bunga-bunga sakura tinggal tangkai..tinggal beberapa kuntum je 
Copenhagen Sakura Festival diadakan di Lingelinje, iaitu berdekatan dengan salah satu kawasan tourist attraction Patung Duyung ‘The Little Mermaid’ di Copenhagen.  Kawasan itu memang banyak ditanam pokok-pokok sakura.

Berpicnic dibawah pokok besar di kelilingi pohon sakura yang menjadi tradisi warga Melayu di Copenhagen  3tahun berturut-turut di lokasi yang sama
Kami tiba seawal jam 10.15am. Ala-ala breakfast di sana la. Tepat jam 10.40am sebagaimana dalam aturcara, persembahan Seido Taiko (Taiko drum) bermula. Kagum juga melihat anak-anak mat salleh bermain alat musik Jepun dengan penuh lincah gaya. Terdapat juga demonstrasi Kyodo Seishinkan (memanah) dan juga Shihimai (teater). Kelihatan juga ramai anak muda Denmark yang obsess dengan manga dan anime memakai constume watak pujaan masing-masing.
Anak-anak orang putih lincah bermain Seido Drum

Cik Puan Isteri meredah manusia-manusia yang bergelimpangan. Orang melayu berpicnic di bawah pokok, mat salleh cari tempat yang panas

Selain itu, terdapat banyak gerai dan booth kecil dibuka seperti menjual barangan kraftangan, komik jepun, pakaian tradisi dan cenderamata dari Jepun. Ada juga demo membuat serta jualan makanan Jepun termasuklah sushi, doraiyaki, ramen dan shashimi. Tak ketinggalan demonstrasi tatacara adat minum cara tradisi jepun, seni ikebana, origami dan kaligrafi Jepun. Pendek kata meriah juga.…ada la jugak feel sket2 seperti berada di Maruyama Park di Kyoto Jepun..haha
Kesian Atuk ni, 2 kali percubaan masih tak mengenai sasaran
Orang ramai berpusu-pusu menyerang aneka gerai
Bersama gadis bercostum play watak burung , tak tahu la watak dalam citer ape nih
Memakai costum sumo dan ditewaskan oleh seorang mat salleh 2-1..Susah wei nak bangun kalau pakai costum ni
Next post: An Evening with Tan Sri Muhyidin Yasin at Copenhagen

Wednesday, May 4

Tivoli-The Second Oldest Amusement Park in the World

Pintu masuk ke Tivoli
Salah satu perkara yang aku ‘tabik spring' (spring sebab sekarang tengah musim bunga..huhu) kat Negara Dermark adalah kerana kat sini ada scheme khas ‘feriepenge’ (ferie=holiday, penge=money) atau dalam BM ialah duit untuk bercuti untuk semua orang yang bekerja di Denmark yang dibayar oleh Majikan. Patutlah pada musim summer, ramai mat&minah salleh berpusu-pusu pergi ke Asia untuk bercuti, memang ada duit khas rupanya..kalaula Malaysia cam gini, kan best. 

Aku yang dulunya pernah bekerja secara part time selaku ‘sub-contractor pembersih salju’ semasa musim sejuk pun mendapat imbuhan ferie penge ni. Walaupun tak seberapa dan memang tak cukup kalau nak bercuti ke London, tapi cukuplah untuk bercuti dalam negara Denmark je.
Satu-satunya team dari Malaysia yang berkhidmat untuk negara Denmark di medan ais (dari kiri-main con, kanan-sub contractor). Agak2 boleh masuk the Malaysian book of records tak ni?
Dan tempat ‘percutian’ yang dipilih adalah di Tivoli Gardens, Copenhagen. Perhatian, Tivoli bukanlah Tripoli di Libya dan langsung tiada kaitan dengan permainan monopoli..Amusement Park la..
Orang melayu yang tak sedar diri kulit dah gelap cuba bersunbathing di bawah sinaran UV4.5 di tempat yang disediakan 
Tivoli adalah salah satu ‘Amusement Park’ yang popular di Denmark selain daripada Legoland. *Ianya adalah yang kedua tertua di dunia (1843) selepas Bakken (1565) yang juga terletak, Denmark (dalam waiting list tempat yang nak dituju in this summer!). Cuba bayangkan, 20 tahun sebelum  Melaka kene jajah ngan Portugis (1585) dan juga beberapa tahun selepas De Alfonso Alberqueque (betul ke ejaan ni) datang ke Melaka, mereka kat sini dah ada fun fair!!
Jangan terperdaya dengan lambang bulan sabit pada kubah di bangunan tu, bukan masjid, tapi luxury hotel & restaurant  yang bersenireka castle ala arab gitu (nampak tak burung merak kat belakang di tengah taman)
Antara sebab utama nak sangat pergi Tivoli ni adalah kerana; 1) Wajib bercuti/menghiburkan diri kerana dah dapat duit feriepenge (memang dasar jenis yg liat untuk menyimpan). 2) Menunaikan janji nak bawa cik puan isteri ke Tivoli sejak last year, tapi tak sempat sebab dah tutup (closed from Nov-Mid April). 3) Tivoli Garden tengah meriah dengan aneka bunga-bungaan di musim spring. 4) Saje-saje nak test power kamera Nikon D3100 yang baru. 5) Tiket ke Tivoli masih murah 75kr (RM 44) just before end of june, lepas tu naik 95kr (bab2 promotion, events atau benda percuma memang aku peka!)  6) Transportation Free. Hari Ahad minggu pertama, perkhidmatan train di sini adalah percuma ke mana2 tempat 7) Hari yang indah dan mentari yang cerah dan rasa sangat bersalah kalau hanya bergelimpangan je di rumah je..Just a perfect combination! Cehh…kalau dah nak pergi, macam2 alasan dibuat..haha

Kami tiba di Tivoli pada jam 11.03am (buka kam 11am), lantas terus menerjah ke kawasan seluas *82,717mitu. Memang plan kami, tak nak naik roller coaster, rides pelik2 dan bende pusing2 tu semua, buat sakit perut dan sakit kepala je. Lebih baik jalan2 menghayati keindahan persekitaran je..huhu padahal 'acrophobia' (fear of heights) serta gayat tapi reason sebenarnya adalah tiket mahal..macam tak berbaloi je.
Buat ape bayar duit semata-mata untuk meloyakan diri dan memeningkan kepala sendiri? (alasan orang yang gayat..)
Dalam Tivoli ataupun kalau dibaca dari belakang menjadi I LOV’ IT tu, ada macam2. Macam yang kat Genting tu tapi Tivoli ada 25 jenis rides je dan yang paling popular adalah wooden roller coasterRutsjebanen’  iaitu antara roller coaster kayu yang tertua (sebab tu la tak nak naik!) dan masih diguna pakai hingga kini. Tapi themepark ni sebenarnya adalah lebih kepada ‘garden’ bukan kepada ‘rides’. Sebab tu kelihatan ramai warga tua masuk ke Tivoli hanya untuk melepak sambil minum secawan kopi sambil mengumpat pasal menantu. Terdapat juga open stage Pentomin yang langsung tak paham (3 kali sehari) iaitu ‘Old Chinese Peacock Theatre’, Persembahan muzik di Open-Air stage of "Plænen" , Aquarium (nak masuk kene bayar) serta exhibition hall, yang tengah berlangsung pameran sejarah mengenai Titanic (setakat masuk untuk tengok sauh Titanic yang real pun nak kene bayar, sorry lain kali la ye).
Cara stage opening ada style gitu, gaya burung merak dan ekornya
Kami memilih untuk menjamu selera for lunch di sebuah Restaurant Jepun, ‘Wagamama’ dalam Tivoli (kerana kelaparan akibat bekalan biskut dan nugget dah kehabisan). Lagipun, dah lama bebenor tak makan2 kat luar. Kami memilih untuk melahap ‘wagamama seafood ramen’. Mee semangkuk pun dah 119kr (RM70), belum campur air dan side dish lagi. Sebab tu la otai2 di Denmark kata, kalau fikir harga makanan setiap kali nak makan kat restaurant kat sini, sampai bila-bila pun tak merasa la makan kat restaurant.
Membantu ibu penyu bertelur secara tenang (mata dia dicover sebab dia menangis kesakitan)

Selepas makan, sambung jalan serta meneruskan sesi photography. Cik puan isteri gembira bebenor tengok bunga2 dan tulip yang berkembang ayu. Aku tak kisah je, sebab dah muak tengok bunga kat Keukenhof. Kiranya macam bawa dia ke Keukenhof, Amsterdam la ni..
Perempuan dan bunga memang tak dapat dipisahkan
*Rujukan: Dari Pak Cik Wikipedia 

Monday, May 2

Keukenhof- Taman Bunga Terbesar di Dunia


Part 2-Road Trip to Amsterdam Day 2 (finale)
Keukenhof-Syurga bunga tulips dunia 
(picture photographed by Mr Shams)
Tahukah anda, dimanakah tempat yang paling banyak gambar diambil? Jawapannya bukan di Disneyland tapi di Keukenhof, di Amsterdam. Tak tahu la macam diorang kaji/kira, tapi fakta inilah yang dicanang2 di laman web rasmi Keukenhof. Tapi landmark paling banyak diambil gambar dibumi ini semestinya Eiffel Tower di Paris dan bagi kategori city adalah New York. Walau apapun, apa yang lebih mengagumkan, taman bunga Keukenhof hanya di buka selama 2 bulan.. bayangkan kalau dibuka utk tempoh yg lebih lama, tentu lagi popular.

Dekorasi bunga2 yang mekar berkembang indah mempersonakan jiwa
Keukenhof yang bermaksud ‘kitchen garden’ dalam bahasa Dutch dibuka sejak 1949. Taman yang berkeluasan 32 hektar ini ditanam dengan lebih 7 juta bunga-bungaan dengan 4.5 juta adalah jenis tulip dengan 100 jenis yang berlainan. Sebab itu, Keukenhof dikenali Taman Bunga Terbesar di Dunia. Memang tak de tempat lain kat dunia yang ada bunga sebanyak ini dalam satu taman.

Inilah namanya kereta teknologi hijau janaan kuasa enjin pakai akar bunga..haha

Dari Volendam kami ke Lisse, Amsterdam untuk ke Keukenhof sebelum bergerak pulang ke Copenhagen. Kami bernasib baik sebab waktu kami sampai adalah waktu yang sangat sesuai untuk melihat bunga2 kerana kebanyakan bunga sedang galak dan baru berkembang riang. Walaupun ianya adalah hari minggu, namun taman tersebut tetap penuh dengan pengunjung. Di sana orang ramai datang berbondong2 mengangkut kamera. Kebanyakkannya yang lens lebih dari sejengkal. Mak cik2 berpangkat nenek pun ramai berkeliaran dengan memakai kalung DSLR di leher mereka (mungkin tauke2 kedai florist kot).
Bersama keluarga Mr Shams & Pn Maisara serta Hulaif & Hazlam  (muka2 dah muak tgk bunga)
Memang sampai muak tengok bunga kalau kat sana. Satu hari memang tak cukup kalau nak hendap betul2 dan ‘menghayati seni kebungaan’. Terdapat 4 indoor exhibitions antaranya The William Alexander Pavilion (utk bunga Tulips & Daffodils), The Beatrix Pavilion (orchids) dan Lily exhibition (yg ni x bukak lagi sebab bunga lily berkembang pada mid May. Terdapat juga Juliana Pavilion (yg ni kami x masuk tengok sebab otak dah tepu dengan bunga), tempat pameran khas bersempena tema tahun 2011 (seni bunga negara jiran Netherlands iaitu German)..


Sebenarnya, mereka tanam tulips2 ni pada bulan Januari 2011. Nak tahu cara2 diorang tanam dan decorate bunga2 tulips ni? Tonton videyo 34 saat ni..


Dan hasil yang pakcik dalam videyo tu tanam adalah seperti gambar ni (masa kitorang pergi-April 2011)
Cantek tak? Ok, sila jeles skrang!
Terdapat juga 7 inspirational garden, kalau2 sapa nak cari idea untuk buat taman kat rumah. Ada juga taman Jepun yang penuh dengan Sakura. Dalam Keukenhof disediakan perkhidmatan menaiki boat kecil berenjin elektrik  yang kononnya environment friendly (tapi bunyi enjin bising). Dan alang2 dah sampai, kami pun naik la walaupun tiket boleh tahan mahal, 7.50euro seorang. Tapi ok la jugak sebab diberikan personal audio penerangan dalan Dutch dan English. Kalau tak, memang bosan terlopong duduk tengok2 ladang untuk 50minit. Dan baru la tahu yang bunga tulips sebenarnya berasal dari pergunungan di Kazakhstan rupanya..
Dalam bot keliling ladang tuilip
Travel tips to Keukenhof & Amsterdam
1) The best time to view the tulips is around mid-April sebab bunga2 tengah galak berkembang riang. Tapi bergantung pada cuaca gak, kalau spring sejuk lagi, tulip still menguncup, malu nak berkembang
Impian Pn Maisara melihat jutaan tulip bersama keluarganya tercapai jua..
2) Boat tour to Tulips Farm in Keukenhof. NOT recommended. Not worth for money. Lagipun, just duduk je dalam boat yang sempit tu untuk 50minit!
3) Bergambar gaya bollywood dalam ladang bunga. The best way to take photo with the most beautiful flower farm view ialah dengan masuk secara 'haram' (ramai orang buat) ke ladang tulips di tepi jalan area pekan Lisse. Kalau nak masuk ke ladang melalui pintu sebelah Keukenhof kene charge 2euro..x berbaloi beb!
Berposing berlari2 gaya ala2 bollywood dalam ladang tulip.. Sila jeles skali lagi..
4) Kalau teringin nak beli bunga atau biji benih, JANGAN beli di Keukenhof, mahal x hingat. Sila beli di Amsterdam flower market. Tapi kalau nak beli bebawang tulips baik tak yah. Sebab takkan tumbuh elok punye sebab orang tanam bulan Jan dan dpt tgk hasilnya bulan Mid April-Mid May. Kalau nak try tanam jugak, tahun depan la baru tumbuh agaknya.
5) Cari souvenirs? Jangan tertipu dan membeli di gerai souvenirs di Flower Market! Dapatkan souvenirs yang murah di Pekan Volendam. Murah sket di sana. Pesanan ikhlas dari orang yang pernah kene tipu..sob2 sadis..
6) Sign 'I AMsterdam' landmark yang popular tu berada jauh sket dari pusat bandar Amsterdam. Naik tram no. 2/5 (2.60euro/hr) dan berhenti di Museum Plein/Sguare. Hari tu x sempat plak nak pergi..rugi sesangat (:  padahal cari alasan untuk ke Amsterdam lagi..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...