Tuesday, November 30

5 Perkara yang Best Pasal Winter

Kekadang bila salji dah turun, macam best plak. Baru boleh lihat dengar mata sendiri bentuk flake salji. Orang yang tak pernah tengok salji, mesti la excited. Tapi pelik jugak kenapa orang puteh pun macam over excited jugak...entahla.


Dengar-dengar satu eropah dilanda salji yang teruk. Tapi, dalam banyak yang tak best pasal winter, ada juga yang best sebenarnya. Antaranya..

1)   Boleh ‘buang’ Refrigerator
Tak perlu simpan makanan atau sayur-sayur dalam peti sebab kat luar pun dah sejuk. Confirm 100% lalat, semut dan lipas tak de.

2)   Boleh main show ball, Sledin & buat snow man
Sebenarnya tak de la best sangat. Sejuk jari-jemari bila menggengam ais. Tapi, sebab tak de kat Malaysia dan sebelum ni tengok kat TV je. So, jadi la macam best. Dan juga boleh main slide di cerun bukit. Tapi kat Denmark tak de pusak bermain ski yang glamer sebab kawasan kat sini semuanya tanah rata tak macam Norway atau Sweden. Oleh sebab itu, kalu ada cerun sikit pun ada orang bermain 'sledin' (turun bukit pakai pelapik). Hari tu diorang (otai Malaysia kat sini) cakap pelapik tu boleh pakai talam je..Rupe-rupenya ada dijual kat kedai hadiah kanak-kanak. Tapi mahal!

Slide dengan menggunakan pelapik khas
'Pusat bermain ski' di Fureso (tasik) belakang rumah kiteorang.
3)   Ambil Gambar bergaya
Boleh posing atau photo shoot gambar atas snow bagi menjeleskan adik beradik di kampung sebab kat Malaysia tak de..Kui2 (jatuh tahap riak nih)

Peace dalam kesejukan
4)   Pemandangan cantik
Snow yang memutih dan halus nampak bersih dan cantik.

'Lautan' salji di atas ladang gandum
5)   Bagus untuk orang yang suka tidur
Boleh tido lama-lama sebab malam yang panjang (lebih kurang 16 jam) dan waktu siang yang pendek.

Dan satu lagi yang paling best adalah dapat membuat ABC atau ais kepal sepuas-puasnya. Tapi, tak sanggup nak makan. Dah la sejuk, kalo makan bertambah la sejuk..huhu


….Sesiapa yang nak makan ABC free, jom la datang sini.. 

…Next post : Jalan-jalan cari pasal di Legoland

1 comment:

  1. so agree with "buang fridge" haha..
    i miss snow :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...