Wednesday, November 24

Membuat Keropok Gote Cara Orang Puteh

Keropok Lekor/ Kepok Gote

Biasa la, bila jauh di perantauan, baru nak mengidam nak makan macam-macam. Benda yang susah nak jumpalah yang biasanya nak dimakan. Contohnya Mee Maggi, tempoyak, budu, dan juga keropok lekor.

Lantaran itu, eksperimen untuk membuat keropok lekor atau kepok gote dalam bahasa kelate telah dilaksanakan oleh isteri saya dengan jayanya.

Seperti biasa, resepi diperolehi dari blog Chef Hanieliza. Akibat kesukaran mendapatkan ikan selayang, ikan makeral telah menjadi mangsa. Ramuannya seperti berikut;

Bahan
500 gm ikan selayang/parang
500 gm tepung sagu
garam secukupnya

Cara membuat 
1. Ambil/kikiskan isi ikan, buangkan tulangnya.
2. Tumbuk atau blend halus isi ikan sambil dibubuh garam.
3. Kemudian bubuh tepung sagu secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal
4. Ambil sebuku kecil adunan ini dan kepalkan.
5. Gelekkan supaya menjadi seperti sebatang kayu.
6. Jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
7. Biar sejuk sebelum dipotong pendek dan digoreng di dalam minyak panas.
Tadaa'. Dah pun disiap
Antara hasil keropok lekor tersebut telah dipamer dan dihidangkan di acara jamuan Aidil Adha bermenu masakan kelate seperti yang diceritakan oleh di blog sdr Azizul

Fakta:
Kos membuat keropok lekor di Denmark...
6 keping filet ikan makeral (3 ekor) berharga 100kr (RM 56.20)
Dapat menghasilkan 10 batang keropok lekor (RM5.60 per btg)
1 batang keropok dipotong sebanyak 5 keping
Menjadikan sekeping keropok lekor ‘gaya orang puteh’ berharga RM 1.10 sekeping.
Fuhh..lebih mahal dari keropok lekor yang dijual di Suria KLCC..

Sebenarnya tak da orang puteh dalam pembikinan keropok lekor tersebut. Hanya terdapat seorang Melayu dari Pasir Puteh, Kelantan..kui2.

...Lepas ni nak mengidam ape plak heh? Kuih 'Cek Mek' plak kot..hehe
....Next post : Jacket 'Wolverine' RM14?

2 comments:

  1. fuyooo, sebatang 5.60. pengsan orang ganu dgr huhu...xpe xpe dah mengidam kan..

    eh eh salam kenal...hany dr belog hijau, org ganu+isteri ore kelate ;)

    ReplyDelete
  2. Lega benar terjumpa resipi dan siap gambar bertepek-bertepek. Nanti hamba boh diblog hamba dan link ke sini. Terima kasih.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...